DR. MÁTRAI MÁRTA

Full text search

DR. MÁTRAI MÁRTA
DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A kormánypárti képviselők egy nagyon fontos problémával foglalkoznak előterjesztésükben; a családok hajléktalanságának megelőzése szerintem nagyon fontos közérdek. A Fidesz-Magyar Polgári Párt kisebbségben támogat minden olyan kezdeményezést, amely valóban segíteni kíván a családoknak; minden olyan kezdeményezést, amely valóban a rászoruló családoknak kíván segítséget nyújtani.
A családok hajléktalanságának megelőzéséről szóló előterjesztés arról tájékoztat, hogy az előterjesztők nem ismerik az elmúlt években e témakörben végzett kutatásokat, nem ismerik a szociális ellátási térképet, amelyet az előző kormány illetékes minisztériuma elkészített. Nem ismerik vagy nem akarják tudomásul venni azokat a költségvetési adatokat, amelyek a családok, a gyermekek ellátását intézményes módon támogatják. Nem ismerik vagy nem veszik figyelembe azokat a jogszabályokat, intézkedéseket, amelyeket a polgári kormány tett a lakhatási problémák rendezése érdekében.
Felhívom a figyelmet arra, képviselőtársaim, hogy hol találnak választ országgyűlési határozat nélkül is a feltett kérdések egy részére. Először is, a szavak helyett a polgári kormány tetteire szeretném a figyelmet összpontosítani. Nagyon sok család került adósságcsapdába az 1990-es évek elejétől, ugyanis a korábban felvett lakáshitelét a megemelt kamatok miatt az OTP-nek nem tudta visszafizetni.
(21.00)
A helyzetük már 1997-ben kilátástalannak tűnt, ezért a Horn-kormány rendeletben szabályozta, hogy ha az önkormányzatok segítik a családokat az adósság rendezésében, a központi költségvetés hozzájárul az adósság kezeléséhez. A rendelet szinte teljesen hatástalan maradt, mivel az önkormányzatok csak igen ritkán vállalták a támogatást. Az önkormányzatok mentségére azonban fel kell hozni, hogy nagyon sok esetben nem is tudták, kik azok, akik eladósodtak az OTP felé.
Mit tett ezzel szemben a polgári kormány? Az OTP-vel szerződést kötött, és közös erővel központi, közel 10 milliárd forint támogatással segítséget nyújtott azoknak a családoknak - több mint 30 ezer családnak -, akik vállalták, hogy a család anyagi helyzetének megfelelően a részletet törleszteni fogják, hogy az adósságukat vissza tudják fizetni. A leginkább rászorulók - például többgyermekes, özvegy családfenntartók - teljes körű támogatást kaptak. Ismétlem, az intézkedéssel 30 ezer család helyzetén segített az Orbán-kormány. Remélem, hogy a még hátralévő adósságrendezéssel kapcsolatos ügyintézést - a korábbi kötelezettségvállalásnak megfelelően - a jelenlegi kormány is teljesíteni fogja.
A szociális bérlakások hiányát az Orbán-kormány értékelte. 1990 és 2000 között valóban nagyon kevés bérlakás épült, éppen ezért indult el a Széchenyi-terv és annak keretei között a szociális bérlakás-építési program, amely több mint 7 ezer bérlakás építését segítette elő. E program folytatása mellett szívesen szavaznánk, de sajnos erről egy szót sem tartalmaz az előterjesztés.
Kitérnék itt a közműdíjakra. A közműdíj-, illetve lakbérhátralékok nagyon sok család lakhatási lehetőségét veszélyeztetik. Nagyon jól tudjuk újabb felmérés nélkül is, hogy a lakótelepeken a távfűtéses lakásokban élő családok helyzete nagyon nehéz, különösen akkor, ha valamelyik családtag vagy éppen mindkettő munkanélküli. A távfűtés díja, általában a lakótelepi lakások fenntartási költsége olyan magas, hogy a családok egy része ezt nem tudja kifizetni. A szociális törvény szerint az önkormányzatok feladata e családok lakhatási támogatásának a biztosítása. Sajnos ez a támogatás annak ellenére, hogy a családsegítők kezdeményezik, gyakran elmarad, pedig az önkormányzatok a lakhatási támogatás érdekében központi költségvetési hozzájárulásban is részesülnek.
A Számvevőszék több vizsgálatot folytatott le, és a számvevőszéki vizsgálatok alapján 1999-ben a szociális alapellátás normatív támogatásának - amelyből többek között a lakhatási támogatást kellene adni a családoknak - az önkormányzatok mintegy 20 százalékát más feladatok ellátására csoportosították át. A polgári kormány az önkormányzatok normatív költségvetési támogatása mellett a gázárak emelését megakadályozta, s ezzel tulajdonképpen segítséget nyújtott a családoknak és az önkormányzatoknak egyaránt, a gázárak emelése ugyanis minden közműdíj emelkedését maga után vonja, ezért többen szorulnának lakhatási támogatásra. Ha önök, képviselőtársaim, most azt terjesztették volna elő, hogy a közműdíjakat - kiemelten a gáz árát - a következő években nem vagy pedig csak nagyon kis mértékben kívánják emelni, akkor ezt a határozatot nagy örömmel tudnánk támogatni. Az az előterjesztés igen sok család számára azt jelentené, hogy fizetni tudják a közműdíjakat.
Önök azonban nem a közműdíjak emelésének a megakadályozását kezdeményezik, csak egy újabb felmérést akarnak a helyzetről elkészíttetni. Meggyőződésem, hogy országgyűlési határozat nélkül is hozzájuthatnak ezekhez az adatoknak, mert például ha Csepel polgármesterét megkérdezik és felmérést kérnek tőle, abból ki fog derülni, hogy milyen a helyzet ebben a budapesti kerületben. A polgármester úr valószínűleg azt is meg fogja mondani önöknek, mekkora összegre lenne szüksége ahhoz, hogy az adósságcsapdába került családok helyzete rendeződjön. Ezt a számítást újabb határozati javaslat nélkül, a szociális törvényben előírt adósságkezelési rendelet elkészítése érdekében minden önkormányzatnak el kellene készítenie, hiszen ezzel csak így tud számolni.
Sajnos azonban a családok egy része mindig kerülhet olyan helyzetbe, hogy eladósodik. Ennek oka lehet egyéni válsághelyzet vagy a családi gazdálkodás hiányossága. A válsághelyzetbe került családoknak általában nem egyszeri pénzbeni segítségre van szükségük, hanem hosszabb időszakon keresztül nyújtott és kiszámítható támogatásra. Ezt tudván terjesztette az Orbán-kormány a parlament elé a szociális törvény azon módosítását, amely előírja, hogy azok az önkormányzatok, amelyek elkészítik saját adósságkezelési rendeletüket, költségvetési támogatást kapnak az adósságkezelés megvalósításához. Azt az országgyűlési határozatot is támogatnánk, amely felkérné az önkormányzatokat arra, hogy saját adósságkezelési rendeletüket sürgősen készítsék el annak érdekében, hogy a 2003. évi költségvetésben a szükséges kiegészítő támogatást meg lehessen tervezni. Önök ugyan nem ezt a tervezetet készítették el, én azonban szeretném megragadni a lehetőséget és a rádión minket hallgató polgármesterek felé azt a felkérést tenni, hogy készítsék el az adósságkezelési rendeletüket, és annak egy példányát juttassák el a szociális és családügyi bizottsághoz, hogy a 2003. évi költségvetési tárgyalások során az igényeiket képviselni tudjuk. Bízom abban, hogy a magát szociálisan érzékenynek kimondó és kikiáltó SZDSZ-MSZP-kormány ezeket a javaslatokat a költségvetés tárgyalásakor figyelembe fogja venni.
Az adósságkezelésre vonatkozó önkormányzati rendeletekhez biztosítandó költségvetési támogatással valóban meg lehet akadályozni, hogy a családok hajléktalanná váljanak. Ha az önkormányzatok nem kapják meg az adósságkezeléshez szükséges költségvetési támogatást, akkor hiába készül felmérés, az adósságkezelés elmarad.
Néhány szót szólnék továbbá arról, hogy a polgári kormány által beterjesztett olyan módosítás is elkészült, amely a gyermekvédelmi és a szociális törvényeket érintette. Olyan törvénymódosításokról van szó, amelyeket a családok hajléktalanságának megelőzése érdekében fogadott el az előző parlament. A gyermekvédelmi törvény előírja, hogy 2003-tól a legalább 30 ezer lakosú településeknek fenn kell tartaniuk a családok átmeneti otthonát. Nemcsak a jogi szabályozás készült el az ezekben az otthonokban elhelyezett családok tagjainak ellátására, hanem az állam havonta több mint 40 ezer forint támogatást biztosít. A családok hat hónapig lakhatnak egy ilyen otthonban, és ha az otthon jól működik és a szülők együttműködnek a segítőkkel, akkor ez alatt az idő alatt a szülőket munkahelyhez és a családot lakhatási lehetőséghez lehet juttatni. Az állam az ilyen típusú otthonok építéséhez pályázati úton támogatást nyújtott, és remélem, hogy továbbra is támogatást fog nyújtani. E támogatás érdekében szívesen szavaznánk együtt a kormánypárti képviselőkkel, de sajnos nincs rá lehetőség, mert ez sem szerepel az előterjesztésben.
A polgári kormány javaslata tette kötelezővé a családok átmeneti otthonának létesítését és fenntartását, és ehhez normatív költségvetési támogatást biztosított. A családok átmeneti otthonai elsősorban válsághelyzet esetén jelentenek segítséget és a válsághelyzetek kezelése miatt szükségesek.
A családok számára a hosszú távú megoldások megtalálása a fontos. Ilyen intézkedés volt a szociális bérlakások építése, a használt lakás vásárlásához adott kamatkedvezmény bevezetése, a félszocpol felhasználási lehetőségének a kiterjesztése. A szociális bérlakásprogramot a polgári kormány megkezdte, és elvárjuk, hogy önök - ígéretüknek megfelelően - ezt folytassák.
(21.10)
Elvárjuk továbbá azt is, hogy a használt lakások vásárlásához a családok továbbra is kiemelt támogatást kapjanak.
Önök feladatként jelölik meg annak megállapítását is, hogy milyen mértékű közvetlen és közvetett költséget eredményez a családok hajléktalanná válása. A családok támogatása valóban közérdek. Közérdek többek között azért is, mert az intézményes gondoskodás sokkal drágább megoldás, mint a családok működőképességének a segítése.
Országgyűlési határozat nélkül is tudok önöknek néhány adatot említeni. Ha egy család hajléktalanná válik, mivel a havi 10-20 ezer forintos közműdíját nem tudja kifizetni, az állam a családok átmeneti otthonában nem havi 10-20 ezer forintot, hanem például egy öttagú család esetében 200 ezer forintot fizet ki. Azt azonban, hogy a havi 10-20 ezer forint kifizetéséhez a támogatást odaadja-e a családnak vagy sem, azt az önkormányzatnak kell eldöntenie, hiszen az is közérdek, hogy az egyén felelősségét ne vegye át se az önkormányzat, se pedig az állam. A lakhatási támogatáshoz szükséges pénzt a szociális alapellátás normatív támogatásából a helyi önkormányzatnak kell kigazdálkodnia.
Tisztelt Képviselőtársaim! A családok hajléktalanságát meg kell akadályozni, ebben, azt hiszem, valamennyien egyetértünk. Az Orbán-kormány az OTP-adósságok terhe alól mentesítette a rászoruló családokat. Én felszólítom a jelenlegi kormányt, vegye komolyan az adósságkezelésre vonatkozó törvényi előírásokat, tervezze be a szociális törvényben meghatározottak szerint az adósságkezelés költségvetési fedezetét a következő év költségvetésébe. Valósítsák meg azt a létező törvényi előírást, amely hosszú távú megoldást jelent annak érdekében, hogy a családok ne veszíthessék el a lakásukat. Ismételten kérem az önkormányzatokat, hogy készítsék el sürgősséggel az adósságkezelési rendeletüket. A kormánynak ugyanis kötelessége, hogy a meglevő jogszabályok végrehajtásához szükséges fedezet megteremtésével biztosítsa, hogy egyetlen család se váljon hajléktalanná az adósságkezelés hiánya miatt. Kövessék az előző kormány OTP-adósság kezelésére kidolgozott példáját. A Szociális és Családügyi Minisztérium által elkészített szociális ellátási térkép alapján tervezzék meg a szociális és gyermekvédelmi törvény tényleges megvalósulásához szükséges feladatokat.
Úgy gondolom, ha ezek mind megvalósulnak, akkor megakadályozható mindaz, ami az előterjesztés címében szerepel.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me