DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI

Full text search

DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI
DR. VIDORNÉ DR. SZABÓ GYÖRGYI (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársak! Egyike vagyok azon képviselőknek, akik úgy látják, hogy az utóbbi években nem csökkent a családok hajléktalanná válásának veszélye. Azt is látjuk, hogy ez a veszély nem válogatja meg, hogy ki az, aki nemtörődömsége miatt, és ki az, aki egészségi állapota, szociális helyzete vagy valamely tőle független külső ok következtében került ebbe a kiszolgáltatott helyzetbe.
Igen leegyszerűsített magyarázat az, hogy aki ebbe a helyzetbe került, maga tehet róla. Ez csak a probléma elkendőzésére szolgál, és annak bizonyítéka, hogy nincs bátorságunk szembenézni ezzel a kudarccal. Kudarcról beszélek, mert hiába a sok idevonatkozó jogszabály, amelyek hivatva lennének e jelenség ellen hatni, alkalmazásukat nem mindig koronázza siker. Pedig az önkormányzatok erejükhöz mérten mindent megtesznek a bajbajutottakért. A sok erőfeszítés dacára mégis csak kiesnek családok a szociális háló résein, és én nem látok hatékony eszközt a visszavezetésükre.
A bizottsági vitában a tisztelt ellenzék részéről elhangzott, hogy hiszen minden feltétel adott ennek a veszélynek a megelőzésére, kiküszöbölésére. Ha vannak megfelelő jogszabályok, ha vannak azokat lelkesen végrehajtó köztisztviselők és szociális munkások, ha vannak olcsó bérlakások, akkor nem lenne szabad ezeknek a jelenségeknek előfordulni. De előfordulnak, és ennek mi is szemtanúi vagyunk. Úgy tűnik, mélyebbre kell ásni: az okokat keresni, összefüggéseket találni, az azonos szintű jogszabályok egymásra hatását megvizsgálni, esetleg azt is megismerni, hogyan kezelik ezt a problémát az Európai Unió országai.
A tisztelt Ház előtt fekvő H/63. számú országgyűlési határozati javaslat erről szól. Egyetlen önkormányzatnak sincs lehetősége arra, hogy ezt a komplex feladatot ilyen rövid időn belül elvégezze. Erre csak a kormány képes. Kérem a tisztelt képviselőtársakat, támogassák ezt a kormánynak szóló felkérést. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me