NÉMETH ERIKA

Full text search

NÉMETH ERIKA
NÉMETH ERIKA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, alelnök úr. Tisztelt Alelnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottsága a T/108. számon benyújtott, a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosításáról előterjesztett javaslatot 2002. június 12-ei ülésén megvitatta, és azt 11 igen, 6 nem és 3 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta.
A bizottság ülésén különösebb vita nem alakult ki. A bizottság többsége támogatta a közoktatás rendszerét érintő egyes törvényi szabályozások megváltoztatását, mert az a kormányprogram végrehajtását szolgálja. A bizottság többsége az Országos Köznevelési Tanács hatáskörének kibővítésével, vagyis korábbi jogosítványainak visszaállításával egyetért. A bizottság többsége támogatta a javaslatot azért is, mert a kerettantervi szabályozás módosítása a most meglévő kötöttségeket oldja, a kerettantervek formai merevségén való enyhítés megítélésünk szerint fontos az iskolák számára, az iskolák működésében pozitív változásokat okoz és pozitív fogadtatásra talál.
A törvénymódosítás tartalmazza a kötelező óraszámok csökkentését az 1990. évi törvénymódosítás előtti szintre, amivel a kormánypárti képviselők szintén egyetértettek.
A bizottsági vitában a 9. § rendelkezéseivel kapcsolatban elhangzott, hogy évek óta húzódik a szigorúbb feltétel bevezetése az idegen nyelvet, nemzeti, etnikai nyelvet tanító pedagógusok tekintetében. A többség véleménye ezzel kapcsolatban az, hogy a jelenlegi helyzetben a kényszerűség hozza magával ezt a döntést, hiszen az oktatási intézmények nem bővelkednek ma nyelvtanárokban Magyarországon. A tét ma az, hogy vagy nem biztosítható mindenütt az idegen nyelven, nemzeti, etnikai nyelven történő oktatás, vagy pedig tovább engedélyezzük azt, hogy megfelelő pedagógus végzettséggel, "C" típusú állami nyelvvizsga-bizonyítvánnyal taníthatnak a pedagógusok, előírva számukra azt a feltételt, hogy megfelelő felsőfokú végzettséget és szakképesítést tanúsító oklevél megszerzése céljából tanulmányaikat meg kell kezdeniük.
A 9. § tartalma szándékát tekintve nem a nyelvi oktatás színvonalának csökkentése, épp ellenkezőleg, a nemzeti, etnikai és idegen nyelven folyó oktatás színvonalának emelése, az állami nyelvvizsgával rendelkező pedagógusok ösztönzése arra, hogy nyelvvizsga-bizonyítványra tegyenek szert, a szakképesítést megszerezzék.
(17.50)
Ami az előterjesztés időszerűségét illeti, úgy gondoljuk, szükségszerű a módosítások jelen időszakban történő napirendretűzése, hogy az oktatási intézmények a 2002-2003-as tanév tervezéséhez, előkészítéséhez már e módosítások ismeretében tudjanak hozzákezdeni.
A törvényjavaslat az általános követelményeknek megfelelő módon került benyújtásra, a bizottság többsége a módosítás tartalmával, annak indoklásával egyetért. A napirenden szereplő javaslat hatása véleményünk szerint a közoktatásra pozitív, ezért általános vitára alkalmasnak találjuk.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me