DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi bizottság az elmúlt heti ülésén foglalkozott a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságával, és összességében általános vitára alkalmasnak ítélte azt.
Két alapvető platform alakult ki a bizottság ülésén, és ez elsősorban nem politikai, hanem szakmai platform volt. Az ellenzéki oldalról egyrészt az igazságszolgáltatási reform 1996 környékén történő alkalmazását, előkészítését hozták föl alapvető szempontként, hogy azt a típusú reformot, amelyet az akkori szocialista kormány támogatott, ők nem támogatták. Való igaz, a parlamenti szavazások ezt igazolták.
A másik oldalról pedig indokolatlannak tartották akkor is és később is a több tábla fölállítását, ezért módosították 1998 után a törvényt, amely ugyan alkotmánysértőnek bizonyult.
Mi toleráltuk ezt a javaslatot, hiszen egy reform tagadása önmagában nem baj, hogy valakinek más elképzelése van a táblák fölállításáról, az sem baj. A baj ott volt, hogy gyakorlatilag ez az álláspont szembeszegült, illetve ellene ment az igazságszolgáltatás résztvevői teljes korábbi konszenzusának, hiszen mint ahogy a Bírói Egyesület elnöke megerősítette a bizottság ülésén, Lenkovics Barnabás ombudsman szintén megerősítette, ez a reform bizony előremutató, és a négyszintű igazgatási, bírói rendszer jelentősebben segíti mind az alsóbb bíróságok, mind pedig a Legfelsőbb Bíróság munkáját.
Ekörül folyt végül is a bizottságban a vita, ahol a kormánypárti oldalon viszont elhangzott az, hogy több mint kívánatos a reform folytatása, nemcsak a bírói szervezet, hanem az ügyészi szervezet tekintetében; több mint kívánatosnak tűnik az, hogy az anyagi és eljárási jogszabályokban is ez a reform folyamatosan megjelenjen, illetve álljon helyre az az állapot, amelyet a három táblabíróság bevezetésével el kívántunk érni 1998 előtt.
Összességében konstruktív volt a vita a tekintetben is, hogy az eljárási szabályok hozzáigazítása a hatálybalépéshez milyen módszerrel történjék, bebizonyosodott az is, hogy összhangba hozhatók a szabályok a hatálybalépéssel. Egy új elemként merült föl a Bírói Egyesület elnöke részéről, melyet mi magunk támogatni tudtunk, hogy az úgynevezett gyorsító csomagot is összhangba kell hozni a táblabíróságokról szóló törvény hatálybalépésével.
Ugyanígy támogatni kívánjuk azt a javaslatot - és ebben az igazságügyi tárca is egyetértett -, hogy a másik két táblabíróság potenciális helyszínét, illetve székhelyét is határozzuk meg már most, 2005. január 1-jei hatálybalépéssel, ez pedig a győri és a debreceni ítélőtáblát jelenti. Nyitottak voltunk abban a kérdésben is, hogy Vas megye helyzete később máshogy alakuljon, ne a dél-dunántúli régióhoz, illetve pécsi székhelyű illetékességhez kötődjön, hiszen az ügyszámok úgy alakulnának most, hogy gyengén indokolttá tenné a Vas megyei, dél-dunántúli régióhoz való csatlakozást, a győri táblához való igazodás egy későbbi időpontban indokolható lesz. Tehát ebben is nyitottak voltunk.
Mindezekre figyelemmel, a kormánypárt és az ellenzék szakmai vitájára is tekintettel a bizottság úgy foglalt állást 15 igen és 12 nem szavazattal, hogy a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartja.
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me