DR. CSAPODY MIKLÓS

Full text search

DR. CSAPODY MIKLÓS
DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Úgy adódott, hogy ezt a kérdést ma már itt érintettük a parlamentben, de azt hiszem, hogy a kérdés súlya indokolja, hogy ezt ki is bontsuk. Az elmúlt hetekben a Citadella sajnos mára elbontott lődombján választókörzetem számos polgára demonstrált egy, a törvényt lábbal tipró ügyben a Gellérthegyvédő Egyesület szervezésében. A Citadella 4U Kft. építési engedély nélkül dúl szét egy közparkot, és önkényes területfoglalással, hajszolt ütemű építkezéssel teremtett kész helyzetet. Az elkészült építményt - terasz, illemhely és hasonlók - fennmaradási engedéllyel kívánja törvényesíteni. Pedig a természetvédelmi területhez csatlakozó lakóövezet a panoráma, a természeti adottságok és a csend miatt különleges nemzeti érték, és mint ilyen, építésrendészetileg is szigorúan szabályozott, kiemelt övezetként kezelendő.
A Citadella kiemelt műemlékünk, a magyar állam elidegeníthetetlen tulajdona. A tulajdonosi jogokat a Kincstári Vagyoni Igazgatóság gyakorolja, ám ügyeiben egy 2001-es törvény szerint építési hatóságként a ma már idézett Kulturális Örökségvédelmi Hivatal köteles eljárni. E botrányos ügyben a hivatal olyan határozatot hozott, amely szerencsére kimondta az építkezés leállítását és az eredeti állapot visszaállítását; kimondta, de eddig még minden következmény nélkül.
Tisztelt Miniszter Úr! A világörökségi védelem alatt álló területen gyepet, talajt letarolni, sziklákat, fákat markolókkal kirángatni, régészeti leleteket megsemmisíteni, mindez nem építészeti szabálysértés. Elképzelhetetlennek és elfogadhatatlannak tartom, hogy a magyar állam ne tudjon vagy ne akarjon érvényt szerezni a törvénynek. Politikai felhangja ugyanis úgymond nem az építkezésnek van, hanem annak lesz, ha nem történik semmi.
Kérdezem és kérem ezért a miniszter urat, mit kíván tenni a törvény tekintélyének helyreállítása érdekében, valódi példát statuálva az üzleti érdek és a személyes önkény ellenében. Nem csak választóim nevében várom a miniszter úr válaszát.
Köszönöm. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
(12.30)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me