DR. BÁRÁNDY PÉTER

Full text search

DR. BÁRÁNDY PÉTER
DR. BÁRÁNDY PÉTER igazságügy-miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Biztosíthatom arról - mert erről vita volt -, hogy a szűkebben vagy tágabban vett igazságszolgáltatás ügye, az igazságszolgáltatás függetlensége mindig szívügyem volt, és mindig szívügyem lesz mindazokon a területeken a jelen pillanatban, amely területeken a jelen státusomban azt képes vagyok befolyásolni. Ilyen természetesen a jogalkotás, ilyen az OIT, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsban betöltött tanácsi tagság, és ilyen az a státusom is, ami a kormányzaton belül elfoglalt hely, tehát a kormányzati munkában is nyilvánvalóan minden cselekvésemet ez fogja vezérelni; ez vezérli természetesen akkor is, amikor beleszólhatok a költségvetés mikénti alakításába.
Amit azonban a képviselő úr kérdésében számon kér rajtam - és nem véletlenül soroltam fel azokat a területeket, ahol az én kompetenciám fölmerülhet -, az nem ebbe a körbe tartozik. Tulajdonképpen azt kéri tőlem, hogy az Országgyűlés működését minősítsem. Azt gondolom, hogy ez nem az igazságügy-miniszter dolga. Azt gondolom, hogy ezt rajtam számon kérni még kérdés formájában sem lehet. De azt az alkotmány lehetővé teszi, hogy a felelős állami vezetőket, akiket ott fölsorol, interpellálhatja a parlamenti képviselő.
Ennek az alkotmányos rendelkezésnek a tükröződése a Házszabály 90. § (1) bekezdése is, amely ugyanezt támasztja alá. Az alkotmány 52. § (2) bekezdése ebbe az interpellálhatósági körbe vonja a legfőbb ügyészt - ez történt. Természetes, hogy vissza kellene utasítanom a kérdést, merthogy nem tartozik a hatás- és feladatkörömbe a megválaszolása. Véleményem persze lehet, és véleményem van. Az a véleményem, hogy a parlament két képviselője - aki persze nem azonosítható a kormányzattal - helyesen, alkotmányosan és a Házszabálynak megfelelően járt el. Azt gondolom, hogy a legfőbb ügyész úr ugyancsak jogszerűen választ adott, amit a Ház ugyancsak jogszerűen nem fogadott el.
Még egy dolog, amit, azt gondolom, a válaszban azért jelezni kell. Aki az ügyészség működését tekintve interpellálható, az az ügyész, a legfőbb ügyész, érdekes módon 2001 decemberében és a 2002. év elején úgy rendelkezett helyettesével egyetértésben, hogy az az ügyész, aki egy írásbeli nyilatkozatában kétségbe vonta annak a helyességét, hogy interpellálható a legfőbb ügyész a parlament előtt, hagyja el az ügyészi testületet. Ez volt akkor a most meginterpellált legfőbb ügyész álláspontja. Azért azt gondolom, hogy ez több mint elgondolkodtató.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me