DR. BOTKA LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOTKA LÁSZLÓ
DR. BOTKA LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tizenegy évvel ezelőtt, 1991. június 19-én a megszálló szovjet csapatok végleg elhagyták Magyarországot. (Zaj, közbeszólások a Fidesz soraiban.) Megvalósult a rendszerváltók szándéka, generációk vágya: Magyarország függetlensége valósággá vált. A történelmi tények sorsa, hogy az idők távlatából olyan értékké nemesednek, amely a nemzeti egyetértést kiválthatja. Tizenegy év távlatából demokráciánk megerősödésének, európai kultúránknak és az új generációnknak tartozunk azzal, hogy függetlenségünk napját közös nemzeti ünnepünknek ismerjük el.
Június 19-e önmagában is érték, önmagában is ünnep. De nem kizárólag egy esemény emléke, hanem beteljesedése sokak hősies áldozatvállalásának. Június 19-én együtt emlékezhetünk mindazokra, Nagy Imre miniszterelnökre és 1956 hőseire, kiknek mártíromsága a magyar függetlenség elnyerésével érte el a célját. (Zaj, közbeszólások a Fidesz és az MDF soraiból.) A XXI. század új közös ünnepnapján esélyt teremthetünk arra is, hogy együtt véget vethessünk demokráciánk gyermekbetegségének, az ünnepek politikai privatizációjának. Ezzel tartozunk mindazoknak, akik a függetlenség és szabadság eszméjéért életüket áldozták, és tartozunk azoknak is, akik e közös értékeket tőlünk kell hogy örökül kapják.
Tizenegy év rövid idő a történelemben, de hosszú az ember életében. Tizenegy év alatt felnőtt egy generáció, akiknek már nemcsak 1956, de 1991 is történelmi emlék. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: És 1990?) Ha megengednek képviselőtársaim egy személyes dolgot, én éppen 1991. június 19-én érettségiztem, és már messze nem vagyok a Magyar Országgyűlés legfiatalabb tagja. Az ünnepek célja és értelme az is, hogy egyértelművé tegyék minden felnövekvő generációnak, hogy a versengő többpárti demokráciában a politikai küzdelmek ellenére is közös értékeinkben egyek vagyunk, és minden érték közül hazánk függetlensége a legszentebb.
A szocialista frakció mindezekért üdvözli és támogatja a miniszterelnök úr kezdeményezését, június 19-e ünneppé és munkaszüneti nappá nyilvánítását, az 1956-os forradalom és szabadságharc lyukas nemzeti zászlajának a történelmi zászlók sorába illesztését, október 23-a közös parlamenti megünneplését és a Nagy Imre-érdemrend megalapítását mindazon tudósok, művészek és közéleti személyiségek számára, akik hűen szolgálják a magyar függetlenség, a társadalmi béke és a nemzeti egység megteremtését.
(10.30)
Nagy Imre a magyar függetlenségért áldozta életét. Soha nem akart mást, mint békés fejlődést, párbeszédet, demokráciát, egységet a megosztottságban. A konszenzus, a párbeszéd, a szelídség politikája volt az övé. Személye (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) a rendszerváltás jelképe volt, és a magyar függetlenség szimbóluma marad örökké, a magyar állam többször elvesztett és visszanyert függetlenségéé, amelynek értékét közösen kell megbecsülnünk és bölcsen megélnünk, hogy egyenrangú, önmagában bízó nemzetként legyünk részesei a modern Európa intézményeinek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ennél nemesebb kihívást, mint mindezt megalapozni, nem is vállalhat magára a XXI. század első Magyar Országgyűlése.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me