POKORNI ZOLTÁN

Full text search

POKORNI ZOLTÁN
POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Miniszterelnök Úr! A Medgyessy-kormány rövid működésének botrányairól egy héttel ezelőtt azt terveztem, hogy a Nemzeti Bank függetlenségének, önállóságának csorbítására törekvő törvényjavaslat-kezdeményezésükről kell itt ma reggel beszélnünk, a legfőbb ügyész személyét érintő példátlan politikai támadásról vagy akár az oktatási ombudsman személyét ért inzultusról kell szót ejtenem. De a mai napon azt gondolom, hogy ez az ügy.
Miniszterelnök Úr! Egyenes kérdésre egyenes válasz: igaz-e, amit itt olvasunk, ez a parancs? Nem azt kérdeztük öntől, miniszterelnök úr, és nem arra kíváncsiak a politika, a közügyek iránt érdeklődő magyar emberek, hogy ön ügynök volt-e, mert ez a parancs nem erről szól. Szigorúan titkos tisztje volt-e a Belügyminisztériumnak vagy sem? Erre kell válaszolni! (Taps az ellenzék padsoraiban.) Kinevezték-e önt e szerint a parancs szerint főhadnaggyá? Erre kell válaszolni! (Gyürk András: Halljuk!)
Nem hiszem, hogy ebben a kérdésben meg lehet kerülni az igazságot, meg lehet kerülni az egyenes beszédet. Lehet minket fenyegetni, vádaskodni ilyen-amolyan visszaélésekkel, ahogyan ezt ön az előbb tette - de ettől önnek még erre a kérdésre előbb vagy utóbb világosan és egyértelműen válaszolnia kell.
Nézze, miniszterelnök úr, minden ember a maga életét ismeri a legjobban. Nem hiszem, hogy a saját lelkiismeretünknél szigorúbb bíra létezik. Még egyszer hangsúlyozom: ez nem az a kérdés, hogy ön szégyelli-e magát vagy sem. Ez lehet fontos és morális kérdés; helyes is, ha az ember erkölcsileg, morálisan is visszatekint a maga életére. De ami az ön számára ma itt morális kérdésként vetődik fel, az a független, szabad köztársaság számára alkotmányos válság kérdése. Ezért önnek erre a kérdésre egyértelműen válaszolnia kell. (Dr. Géczi József Alajos: Álszent ideológia!)
Képviselő Urak és Képviselő Hölgyek a Szocialista Pártban, illetve a Szabad Demokraták Szövetségében! Kérem, hogy ne hangos kacajjal, lelkiismeret-nyugtató vagy -felszabadító érzést adó bekiabálásokkal igyekezzenek túllendülni ezen a kérdésen. Ettől csak úgy tud megszabadulni a Magyar Köztársaság, ha tisztázza. Medgyessy Péter Miniszterelnök Úr! Az ön feladata ennek a tisztázása. Vádak, rágalmazások, a sajtó kárhoztatása helyett egyértelmű, egyenes és férfias választ várunk öntől.
Köszönöm a figyelmet. (Nagy taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me