DR. AVARKESZI DEZSŐ

Full text search

DR. AVARKESZI DEZSŐ
DR. AVARKESZI DEZSŐ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi bizottság ülésén elhangzott, hogy nem pusztán egy költségvetési törvény módosításáról van szó, amikor ezt a törvényjavaslatot tárgyaljuk, hanem új költségvetési politikáról és egyben az előzőhöz képest új értékrendről.
A Magyar Szocialista Párt a választások előtt három fordulat szükségességéről beszélt, ezt képviselte, és a demokratikus koalíció kormánya is ezt a három fordulatot kívánja megvalósítani: szociális fordulatot, demokratikus fordulatot és modernizációs fordulatot. Nyilván ebben a költségvetési törvényt módosító törvényjavaslatban elsősorban a szociális fordulatot szolgáló intézkedések szerepelnek, de a maga eszközeivel ez a javaslat is segíteni kívánja a másik két fordulatot is.
Példaként említeném, hogy annak a demokratikus fordulatnak, amelyet a jelenlegi kormánypártok már ellenzékben is követeltek, eszköze lehet az államháztartási törvény módosítása, ami az átláthatóságot szolgálja, a közbeszerzési törvény módosítása, amikor az MFB-t is bevonja ebbe a körbe, hiszen a legnagyobb hiányosságok az elmúlt négy évben pont ezen a területen mutatkoztak meg. Szolgálja a törvényjavaslat a modernizációs fordulatot is, elsősorban azokkal a többlettámogatásokkal, amelyek a felsőoktatást, illetve a közoktatást segítik.
Mint említettem, természetesen e törvényjavaslat kapcsán a legfontosabb a szociális fordulat. Ha a kormány száznapos programját sikerül végrehajtanunk, akkor a lakosság összes jövedelme közel 2,5 százalékponttal nőhet, és ez a növekedés elsősorban az alacsonyabb jövedelmű rétegeket érinti. Ezt szolgálja az, hogy a nyugdíjas-társadalom kompenzációt kap, mert 1999-ben, az akkori kormány döntése alapján nem kapták meg azt a nyugdíjemelést, amit a korábbi törvények kötelezővé tették. Sokunk számára emlékezetes a volt miniszterelnök azon mondata a parlamentben, hogy semmire nem kötelező törvények adták volna meg a nyugdíjasoknak ezt az összeget.
Augusztusban egyhavi iskolakezdési támogatást kapnak azok a családok, ahol iskolás gyerekek vannak. Ezzel akarjuk segíteni azt, hogy az iskolakezdés többletkiadásait a szegény családok is könnyebben tudják megoldani. A családi pótlék 20 százalékkal emelkedik. Emlékezetes, hogy az előző kormány családpolitikája elsősorban a gazdagabb családok támogatását szolgálta, ezen kívánunk változtatni. A családi pótlék mindenhova eljut, azokhoz a családokhoz is, ahol olyan kevés a jövedelem, hogy adókedvezménnyel nem tudnak élni vagy csak részben tudnak élni, vagy egyáltalán nincsenek jövedelmek, tehát a családi pótlék emelése őket is segíti.
Nagyon fontos intézkedés a hallgatói ösztöndíjak 30 százalékos emelése. Az előző kormány büszke volt arra, hogy a tandíjat eltörölte, ugyanakkor a felsőfokú intézményekben egyre magasabbak azok a kiadások, amelyek a hallgatókat érintik. Segíti a családokat a tévé üzemben tartási díjának először átvállalása, később, terveink szerint eltörlése. Annak az Országimázs Központnak, amely tevékenységével a társadalom jelentős részében nagy felháborodást váltott ki az előző években, és amelyet ígéretünk szerint megszüntetünk, ennek a megszüntetése lehetővé teszi, hogy jelentős összegek megtakarításra kerüljenek; ezt a gyermekétkeztetésre kívánjuk fordítani.
A minimálbér adómentessége szintén a legszegényebb családokat segíti. Nagyon fontos, talán nem használok nagy szavakat, történelmi jelentőségű a közszféra felzárkóztatásának a megkezdése, ami érinti az oktatásban dolgozókat, az egészségügyben dolgozókat és más közalkalmazottakat.
Mindehhez bruttó 218,3 milliárd forint szükséges, ez az összeg is mutatja ennek a törvényjavaslatnak a jelentőségét.
A bizottság ülésén egy jogi kérdésben alakult ki vita, a polgári törvénykönyv módosításáról. Az új szöveg szerint a külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog - ha törvény kivételt nem tesz - megelőzi a tulajdonostárs elővásárlási jogát. Ellenzéki képviselők a "külön jogszabályokban" megfogalmazást kifogásolták, azt állították, hogy ez a változtatás jogbizonytalansághoz vezet. Nos, ha megnézzük a Ptk. jelenlegi szövegét, az a következő: a külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog megelőzi a tulajdonostárs elővásárlási jogát. Tehát e kérdésben semmi változás nem történne.
Tisztelt Ház! Mindezek alapján az alkotmányügyi bizottság 15 igen szavazattal, 13 ellenében a javaslat általános vitára való alkalmasságát támogatta.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me