DR. MAGDA SÁNDOR

Full text search

DR. MAGDA SÁNDOR
DR. MAGDA SÁNDOR (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint professzor, szívesen beszélnék arról, hogy milyen nagy értékű az a béremelés, amit mi most szeptembertől kapunk. Szívesen beszélnék arról, hogy a felsőoktatásban mekkora örömet jelent az, hogy a hallgatók 30 százalékkal megemelt normatívát kapnak. Nem teszem, mert azt kérték tőlem, hogy a földtörvényről beszéljek.
Miért is kell a földtörvénnyel foglalkozni? Azért kell ma a földkérdéssel foglalkozni, mert az Orbán-kormány a választások előtt alig fél évvel úgy módosította a földtörvényt, és olyan, a Nemzeti Földalapról szóló törvényt fogadott el, amely számos ponton ellenkezik a magyar alkotmánnyal. Olyan mértékben be kívántak avatkozni a magántulajdoni viszonyokba, hogy az alapjaiban veszélyeztette az egyik fontos alkotmányos jogot, a tulajdonnal való szabad rendelkezés jogát. Hogy erre példát is mondjak, az egyenes ági rokonok közötti földadásvételbe is beavatkozott volna az állam. A külföldiek számára pedig érdekes módon három év helyben lakás után lehetővé tenné (Bebes István: Csak hét év után!) a földvásárlást (Dr. Szanyi Tibor: Három!), három év itt lakás után.
A józan logikával teljesen ellentétes sorrendet állított fel a földhaszonbérletnél és a földvásárlásnál is, amikor az addig első helyen szereplő haszonbérlőt a hatodik helyre tette át. Hogy ez mennyire nem igazán modern és európai, erre csak a következő példát szeretném mondani. Az Európai Unió nagy termelékenységű mezőgazdaságai közül mindegyikben a földbérlő van az első helyen, mert ott igazán nemzeti kincs a föld, és tudják, hogy a kis birtokméret és a versenyképesség diktálta gépesítés között feszülő ellentmondás feloldására egyetlen gyors módszer létezik: a földhaszonbérlet. Ezért nekünk is el kellett dönteni, hogy az agrármodernizáció, a magyar termelők, a magyar gazdák versenyképessége az elsőrendű nemzeti érdek, vagy pedig mindezeket alárendeljük rövid távú, politikai haszonszerzés diktálta pártönzésnek.
A mi koalíciónk a nemzet távlati érdekei mellett tette le ebben az esetben is a voksot, mert tudjuk, csak a korszerű, versenyképes mezőgazdaság képes elősegíteni a magyar vidék újbóli felvirágoztatását, és csak egy ilyen agrárium lesz képes korszerű, kedvező árú élelmiszerrel ellátni a magyar lakosságot.
Mindezek mellett egyértelműen kifejezésre jut törvénymódosításunkban, hogy termőföldet Magyarországon csak magyar állampolgár vásárolhat, számunkra a föld nemzeti kincs, ezért meg kívánjuk állítani a további elaprózódást, a föld kizsákmányolását, a hatékony gazdálkodás további romlását. A Nemzeti Földalapnak így a birtok-újraegyesítés, a birtokkoncentráció az elsőrendű célja, nem pedig a baráti kör vagyonhoz juttatása.
(14.20)
Mondom ezt azért, mert miközben az állami földet bérlő közel 560 magángazdát és a csaknem ugyanilyen számú magántulajdonú társas vállalkozást több tízezer foglalkoztatottal ki akarták zárni az előhaszonbérletből és az elővásárlásból, tizenkét kiváló adottságú állami gazdaságot nagy hirtelen, minden pályázat nélkül, kézen-közön el akartak tüntetni a magánszféra ismeretlen, ám jól kivehető köreihez tartozó régiókban.
A mi törvénytervezetünkben elsőbbséget biztosítunk mind az előhaszonbérlet, mind az elővásárlás tekintetében mindannak, aki magyar állampolgár, és mint magyar állampolgár, a termőföldhöz kötődően végzi munkáját, helyben lakik és a földből él. Azt hiszem, Medgyessy képviselő úr..., Medgyasszay képviselő úr is erre utalt (Derültség a Fidesz soraiban.), nincs köztünk ellentét: magyar legyen, helyben lakó, és gyakorlatilag ez a legfontosabb.
Én ezért úgy gondolom, hogy rémhírkeltés az, amit egy-két hozzá nem értő ember most tesz, mert mi nem akarunk mást: Magyarországon magyar emberek számára szeretnénk a földet - nem értjük, miről van a vita -, helyben lakóknak akarjuk odaadni, végzettséghez akarjuk kötni - igaz, hogy nem baráti körnek tesszük ezt az elsőbbséget. (Közbeszólás a Fidesz soraiból.) Folytatom tovább, hogy az miért nem kerül majd bele.
Tehát úgy gondolom, arra keresve a választ, hogy kinek lehet földje, el lehet mondani: a demokráciákban azoknak, akiknek pénze van, és akiknek a jog ezt biztosítja. Az előző időszakban viszont, úgy gondoltuk, azok kerültek hozzá, akik egy körhöz közel kerülhettek. Erre jó példa az az eljárás, az a Fidesz-modell, amit a tizenkét állami gazdasággal megkötöttek.
Erre Aiszóposznak Az oroszlán és a vadász meséjét szeretném ismertetni. Az oroszlán Fidesz-mezbe öltözve és a vadászmadár a családi gazda mezében elindult közösen vadászni. Az egyik az erejével, a másik a gyorsaságával és a szorgalmas lábaival vadászott. Miután munkájuk során néhány nagyvadat elejtettek, három nagy csoportra osztották: az egyik csoport volt a tizenkét állami gazdaság; a másik csoport a Magyar Fejlesztési Banktól megszerezhető kamatmentes kölcsön; a harmadik csoport lett volna a föld. Nos, elkezdődött az osztozkodás. Mondja az oroszlán: "Az első nekem jár, mert én vagyok az első, hisz király vagyok." - övé is lett a tizenkét állami gazdaság. Nem került hozzá a családi gazda. "A második engem illet meg, mert az egyenlő jogú szövetségesek közül nekem jár az az elsőbbség, amit mi, adófizetők biztosítunk arra, hogy a Magyar Fejlesztési Bank osztogathasson." Még mindig vár a családi gazda: "És mi jut nekem?" - "Neked? Neked nagy bajod lesz, ha nem futsz el!"
Nos, jött a választás, nem kellett a családi gazdának elfutni, és hál' istennek, megmaradt a Nemzeti Földalap is, nem került kiosztásra. Mi ebből úgy gondoljuk... (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Egyáltalán van...) Valószínű, mert nálunk a föld nemzeti kincs.
Tisztelt Ház! A választási kampányban megfogalmazott javaslataink szerint mi egy olyan demokratikus törvénymódosítást terjesztünk be, amely alapján elsőbbséggel az a magyar állampolgár rendelkezik, aki a termőföld helyben lakó állampolgára, őt követi a helyben lakó szomszéd, majd a helyben lakó, szakirányú ismerettel rendelkező harmadik személy, és csak ezután következik a Nemzeti Földalap.
Tisztelt Ház! Ez is mutatja, hogy számunkra a földtörvény kizár minden spekulációt. Valószínű, hogy ma a Házon belül azoknak, akik nem a kormányoldalon ülnek, pontosan az a nagy probléma, hogy nem lehet a földdel spekulálni, nem lehet baráti körben ezt osztogatni. Mi úgy gondoljuk, hogy számunkra ez azért fontos, mert a föld nemzeti kincs, mert mi úgy gondolkodunk, hogy gyermekeink, unokáink is ahhoz a földhöz kötődjenek, abból éljenek, amit mi megőrzünk, gyarapítunk a nemzet és a magunk boldogulására.
Én úgy gondolom, hogy ha a földről mindannyian így gondolkodunk, akkor a nemzet számára teszünk jót. Én azt remélem, hogy az ellenzéki politikusok is, ellenzékiségükből adódóan előbb-utóbb rátérnek arra, hogy a jót meg kell szavazni - még egyszer mondom, Medgyasszay úr talán ha nem ott ülne, már rég támogatna bennünket. (Derültség a Fidesz soraiban.) Nincs különbség, mert ő azt olvasta fel, amit az egyetemi tankönyvekben a földről írnak - ő még egyetemi tankönyvet is olvas.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me