DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ

Full text search

DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ
DR. MEDGYASSZAY LÁSZLÓ (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nem könnyű magánéleti barátom, Kis Zoltán, a szabad demokraták showmanje után komoly dolgokról komolyan beszélni, de megpróbálom. Kicsit kapcsolódva hozzá: jövedelemtermelő képesség, piacra jutás, értékesítési biztonság, ezek lassan tizenöt-húsz éve kulcsszavak a magyar mezőgazdaságban, de most nem ezekről kívánok beszélni, hanem a tárgyalás alatt lévő törvényjavaslat 19. §-ában foglaltakhoz kívánok hozzászólni, amely a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény módosítását javasolja.
Egy törvényjavaslat tárgyalásakor véleményem szerint a javaslat tárgya, tartalma, érdemi része vonatkozásában néhány alapvetést kell megfogalmaznunk ahhoz, hogy a törvényjavaslatot a lehető legvilágosabban és legkorrektebben értékeljük. Alapvetéseim - nem sok új dolgot mondok, de elég gyakran kell ezt ismételni, hogy mindenki egyformán értse -: a termőföld úgynevezett véges jószág, területe adott, nem növelhető, nem termelhető újra. A Magyarországon lévő termőföld mindannyiunké, a nemzet valamennyi tagjáé még akkor is, ha telekkönyvileg jóval kevesebb magánszemély, valamint szervezet és a magyar állam tulajdona. A termőföld munkahely, a vidék lakosságmegtartó képességének eszköze, ezt a munkahelyet védeni kell az ott lakók javára. Mindannyiunknak, az egész nemzetnek érdeke, hogy azok kezében legyen ez a véges jószág, akik legjobban sáfárkodnak vele, azaz a leggondosabban, leghatékonyabban művelik meg, figyelembe véve a mezőgazdasági ágazat és az abban dolgozók érdekét, az egész kérdéskör társadalmi hatását és szerepét a vidék polgárosodásában.
Ezen alapvetésekből a következő következtetéseket szeretném levonni. Az első és ezen szószékből is több alkalommal hangoztatott következtetésem, törekvésem, kívánságom, állításom - amely egyébként egyezik természetszerűen a Magyar Demokrata Fórum évtizedes törekvésével -: a termőföld tulajdona és használata azok kezében legyen, akik ott és abból élnek.
(13.40)
A Magyar Demokrata Fórum elfogadja és életszerűnek tartja a jól működő nagyüzemek létezését, ezek közül is különösen a szövetkezésen alapuló gazdaságokra gondolok elsősorban. De prioritást, pozitív megkülönböztetést kívántunk és kívánunk adni a magángazdaságoknak, a ma úgynevezett családi gazdaságokként törvénybe iktatott formációnak. Ezen törekvésünk magyarázata egyszerű: a magángazda közvetlenül érdekelt a földdel való gazdálkodásban, tehát jól fog sáfárkodni vele. Esetében megvalósul a személyes közreműködés, hiszen egy személyben befektető, kockázatvállaló, gazdaság- és piacszervező, valamint munkavállaló; meg kell említeni azt is, hogy a polgárosodás szereplője, mint önálló parasztpolgár.
Azért is szeretnénk továbbá kiemelten támogatni a családi gazdaságokat, mert így lehet biztosítani esélyegyenlőségüket a tőkebiztos és - hogy ezt a szót használjam - bejáratott nagyüzemek mellett. Ezen kis- és közepes gazdaságoknak nem volt 80-100 év lehetőségük arra a szerves fejlődésre, amely Európa szerencsésebb részein megtörtént. Még ma is hiányzik ezen gazdaságok jól kiépített intézményrendszere, tanácsadói, pénzintézeti, piacra jutási problémákkal küzdenek.
Végül, de elsősorban a legfontosabb következtetésem, szintén általánosan elfogadott, egész konszenzust, legalábbis retorikában konszenzust jelentő állítás: ki kell zárni a földpiacról a bel- és külföldi spekulatív tőkét, és még a használatban is, mint nyugat-dunántúli tapasztalat mondom, korlátozni kell a földhasználatban is a külföldieket, hiszen tapasztalat Győr-Moson-Sopron megyében, itt már elmondtam nemegyszer, hogy ma is kibérelik a helyi gazdálkodók akár társas vállalkozások alól a földet, erőfölényüknél fogva. Kérdés: a következtetéseimben foglalt törekvéseknek és állításoknak megfelel-e az előttünk lévő törvényjavaslat? Összegezve, sajnálattal kell megállapítani: nem, vagy csak egyes vonatkozásokban, kis részben. Mert megszünteti a családi gazdaságok prioritását, pozitív megkülönböztetését a termőföld használatának és tulajdonszerzésének vonatkozásában. Ezen kívül, hogy ezt megszünteti, melyek a kritikus pontok?
A 19. § - amelyről beszélünk - (1) bekezdésének harmadik alpontja helyben lakóknak nyilvánítja, nagyon helyesen, a szakirányú képzettséggel rendelkező, helyben lakást és mezőgazdasági tevékenység élethivatásszerű folytatását vállaló magánszemélyt. Ez azt jelenti, hogy én földet akarok valahol venni, vállalom ezt a kritériumot, és megvehetem a földet. Mi ebben a probléma? Szerencsés lenne például odaírni, hogy magyar oktatási intézményben szerzett szakirányú végzettségről legyen szó. De nagyon fontos, hogy hiányzik egyvalami: a szankció. Mert mi történik akkor, ha az ilyen személy vállalja, megveszi a földet, utána egy év múlva, fél év múlva azt mondja, hogy c'est la vie?
A második problémánk az elővásárlási jog és a haszonbérleti jog megváltoztatása. Említettem, ez a családi gazdaságok háttérbe szorítását jelenti, de látszólag korrekt is lehet, hiszen a családi gazdálkodó is bérlő lehet, földhasználó lehet, és számára ez akkor pozitív. Mi a probléma? A jogi személyek sokrétűsége. Hozzá kell tennem, Kis Zoltán beszélt arról, hogy e kategóriákban a helyben lakást elő kívánják írni, ha jól értettem, csak a gazdasági társaságok személyi tulajdonosaira; nem elég, az összes földhasználóra természetesen elő kell írni, ez így történik valószínűleg. De még akkor is megmarad a probléma, hogy erőfölénnyel rendelkeznek a gazdasági társaságok, a legkülönfélébb rendű és rangú személyek, akik oda bejelentkeznek - ha szankció nincs, akkor még könnyebben lehet -, és nem kell azt bizonygatni, akik ismerik a magyar vidék valóságát, hogy milyen tőkével és kapcsolati tőkével rendelkeznek az egyes társaságok tagjai, tulajdonosai, és ezek milyen erőfölényt jelentenek a családi gazdálkodókkal szemben. És ennél sokkal fontosabb és súlyosabb probléma a zsebszerződéseknek a realizálása majd annó dacumál, a derogáció megszüntetésekor. Hiszen a zsebszerződők ma földbérlők, földhasználók, és ha ezeknek a prioritását biztosítjuk, akkor biztosítjuk azt, hogy amikor majd eljön az ideje, akkor realizálják a zsebszerződést.
Mi a megoldás? Többször elmondtam, 1999-ben önálló törvényjavaslatot is terjesztettem elő ebben az ügyben, a megoldás - és itt eltér a véleményem talán a legkülönfélébb oldalon ülőktől -: nem elég az elővásárlási és elő-haszonbérleti jog törvénybe iktatása, nem elegendő. A tőke erőfölénye megvan az elővásárlási jogosulttal szemben, ha ott van a háttérben. Kérdezem én, hogy János bácsi meg tudja-e venni a földet elővásárlási jogánál fogva, ha én duplát ígérek. Tehát ez nem elegendő. Ezért az úgynevezett helyben lakók kizárólagos tulajdonszerzési és földhasználati jogát kell biztosítani. Ezen a körön belül már aztán birtokpolitikai törekvés kérdése, hogy kik kapnak prioritást, elővásárt vagy előhaszonbérletet, de az legyen helyben lakó. És itt van a kutya eltemetve: jól meg kell fogalmazni, mi az, hogy helyben lakó. Itt már nagyon közel állunk az életszerű és gyakorlatias megfogalmazáshoz.
És meg kell említenem azt is, hogy a római szerződés, mint az EU-joganyag egyik alapja, a termőföld használatát letelepedettséghez köti, és ez teljesen szinkronban van az én elképzelésemmel. Nem szeretek külföldi példákra hivatkozni, de azt hiszem, hogy ez a szerencsés egybeesése az európai joganyagnak is alátámasztja, hogy mi is hozhatunk ilyen törvényt. És végül, azt a bizonyos alkotmányossági aggályt, amellyel annyiszor szembetalálkoztam az elmúlt években, ez a letelepedést vállalóval való bővítése a helyben lakóknak ezt az alkotmányos aggályt, ami egyébként sem helytálló szerintem, abszolút megszünteti, hiszen nem diszkriminál egyetlen állampolgárt se, akinek megvan a szakirányú képzettsége, hogy földet vegyen. És az, hogy szakirányú végzettség kell, hát kérem, gyógyszertárat sem létesíthet mindenki; tehát ez már nem alkotmányossági aggály szerintem, ha bizonyos szakirányú végzettséghez köti ezt a földvásárlást.
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Javaslatom: a kormány vonja vissza a javaslatát. Nem azért, mert én most ellenzékből ezt jólesően mondom, hanem azért, hogy bizonyítsa be, hogy nemcsak retorikában, hanem cselekvésben is vállalja a sokat hangoztatott gazdabarát - és ez bizonyos változást jelent a Szocialista Párt retorikájában; elhangzott, a miniszter úr is többször mondta -, a gazdabarát kormány szerepét és a konszenzust kereső kormány szerepét. Ezt be kell bizonyítani cselekvésben. De megoldást jelent az is, ha nem vonja vissza a kormány, de közös gondolkodással, bizottsági módosító indítványokkal hozunk egy olyan törvényt, amely valóban a felvetett problémákat hosszú távra megoldja.
És nagyon fontos a hosszú távú gondolkodás, mert tisztában kell lennünk azzal is, hölgyeim és uraim, hogy az uniós csatlakozás után a hazai jogalkotásban, legalábbis a tőke szabad áramlása vonatkozásában, én úgy tudom a jogászoktól, hogy jobban kötve lesz a kezünk, mint most. És akkor bizony nagyon fontos, hogy most hozzunk olyan törvényt a termőföld vonatkozásában, amely majd a csatlakozás után a derogáció megszűnésekor is megvédi a hazai érdekeket. Mert én vagyok olyan pesszimista sajnos, egyébként optimista természetű ember vagyok, hogy még tíz év múlva se lesz esélyegyenlőség a magyar és a holland gazdálkodó között. Tehát erre a felelősségre hívnám fel a kormány és a kormányoldal figyelmét.
Ez a törvény nem olyan javaslat, amely ezt az aggályomat eloszlatná, ezért sajnálattal kell kijelentenem, hogy a Magyar Demokrata Fórum ezt a törvényjavaslatot ilyen formában nem tudja támogatni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me