DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Az egészségügyi bizottság június 12-ei ülésén megtárgyalta a költségvetési törvényt módosító javaslatot. Mind az ellenzék, mind a kormánypárt nagy örömmel vette az egészségügyre vonatkozó béremelést, és tulajdonképpen az egész bizottsági vitában e körül a kérdés körül folyt a vita. Örömmel vettük a költségvetési törvényt módosító javaslat többi olyan elemét, amely a családi pótlékra, a nyugdíjemelésre, illetve az egészségügyi kassza bizonyos tételeinek, így a gyógyszerkasszának a megemelésére irányult.
Többen aggodalmunkat fejeztük ki a tekintetben, hogy ez a béremelés a gyakorlatban hogyan fog megvalósulni, hogyan jut le a pénz az intézményekhez, milyen módon kerül kifizetésre a dolgozóknak, hiszen rendkívül bonyolult az egészségügyi közalkalmazotti bértábla, és ennek megfelelően nagyon nehéz lejuttatni a pénzt a dolgozóknak. Az ellenzék felvetette a rezidensképzés díjainak az emelését, illetve az egész rezidensképzés későbbi finanszírozását. Erre a bizottság ülésén megnyugtató választ kaptak, és azok, akik az iránt aggódtak, hogy kik kerülnek be a béremelési körbe, szintén megnyugtató választ kaptak, hiszen a béremelés nemcsak a közalkalmazottakra terjed ki, hanem kiterjed azokra az alkalmazottakra is, akik vállalkozási formában dolgoznak.
Megígérték a Pénzügyminisztérium képviselői, hogy modellszámításokkal alá tudják támasztani azt, hogy miképpen kerül ez az emelés leosztásra. Nagyon fontos dolog ez a béremelés az egészségügyi ágazatban, hiszen eddig is, a korábbi kormányzat idején volt egy 15 milliárdos egyszeri emelés, annak a negatív tapasztalatai bizonyították, hogy nem egyszerű ez a kérdés, és nem egyszerűen lehet megoldani. Most örömmel vettük azt, hogy a modellszámítások alapján biztosítottnak látszik, hogy minden kórház pántlikázottan, külön megkapja a dolgozóira vonatkozó béremelést. A másik jelentős különbség ebben a mostani béremelésben az, hogy itt nem a bértáblában emelik az alapbéreket, hanem bruttó 50 százalékos béremelés következik be abban az intézményben, tehát minden intézmény a bértömegének bruttó 50 százalékával több pénzt fog kapni a fizetések emelésére.
A vitában szó esett még a gyógyszerkassza, a fogászati ellátás és más olyan kasszák kiegészítéséről, amelyek alultervezettek voltak, és amelyeknek a hiánya akadályozná az egészségügy zavartalan működését, így gondolunk a gyógyászati segédeszközkassza feltöltésére is.
A vitában úgy az ellenzék, mint a kormánypárt képviselői végül is elfogadták a pótköltségvetést, főleg azért, mert ez egy jelentős, soha nem látott béremelést eredményez az egészségügyi és szociális ágazat számára, és ezt tükrözte a vitában elhangzott hozzászólások sora is, illetve ezt tükrözte a végszavazás is, ami azt mutatta, hogy az egészségügyi bizottságban egyhangúlag alkalmasnak találták általános vitára a költségvetési törvényjavaslat módosítását.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me