DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Elnézést kérek a figyelmetlenségemért.
Tisztelt Ház! A kulturális és sajtóbizottság a költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta.
A kulturális bizottságban alapvetően két kérdés körül bontakozott ki vita. Egy kisebb a közalkalmazotti béremelés körül, amelyről különböző értelmezések láttak napvilágot aszerint, hogy a kulturális életben, a közművelődésben és ezen belül is elsősorban az úgynevezett munkahelyi művelődési intézményekben - korábbi nevükön, leánykori nevükön a szakszervezeti közművelődési intézményekben - dolgozókra kiterjed-e ez a béremelés. E tekintetben a kormány képviselőjének a válasza megnyugtató volt, és a bizottság tudomásul vette.
A másik, nagyobb vita a televízió-üzembentartási díjak eltörlésére vonatkozó passzus körül alakult ki, amelyről a bizottságban olyan vélemények merültek fel, és ekörül forgott a vita, hogy az üzemben tartási díj befizetésének átvállalása nem azonos az üzemben tartási díj eltörlésével. Ezt a bizottság többsége sem vitatta, de felhívta a figyelmet arra, hogy az üzemben tartási díj befizetési kötelezettsége az 1996. évi I. törvény, vagyis a - közkeletű nevén - médiatörvény hatálya alá tartozik, ennek módosítása pedig kétharmados többséget igényel.
(10.20)
A kormánypártok nevében a médiatörvény jogharmonizációs célú módosítása során lezajlott vitában felvetettük, hogy benyújtanánk egy módosító indítványt az amúgy benyújtott törvényjavaslathoz, amely az üzemben tartási díjak eltörléséről intézkedne, ezt azonban a törvényjavaslatot benyújtó előterjesztők elutasították. Ilyen módon nemigen marad más hátra, mint hogy a kormány, illetőleg a kormányzó pártok ígéretében szereplő üzemben tartási díj eltörlésére vonatkozó törvényjavaslatot az ősz során tárgyalja az Országgyűlés, addig pedig, amíg ezt a médiatörvényben - reményeink szerint az Országgyűlésben helyet foglaló pártok konszenzusával - sikerül elfogadni, a költségvetés vállalja át ennek az üzemben tartási díjnak a befizetését.
Ez a két kérdés volt az, amelyekkel a kulturális és sajtóbizottság részletesebben foglalkozott, és ezek taglalása után a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me