DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A költségvetési bizottságban igen heves vita bontakozott ki a benyújtott törvényjavaslat kapcsán.
A heves vita oka alapvetően az volt, hogy a jelen lévő ellenzéki képviselők egyrészt vitatták azt, hogy létezik-e olyan kategória, hogy költségvetés-módosítás, azaz ők azt igényelték volna, hogy a kormány pótköltségvetést nyújtson be. Tekintettel arra, hogy a pótköltségvetés benyújtásával kapcsolatos törvényi feltételek nem állnak fenn, ezért a kormány természetesen nem nyújtott be pótköltségvetést az Országgyűléshez.
A vita másik vonulata arról szólt, hogy az ellenzék részéről különböző jelzőkkel illetett választások során elhangzott ígéretek vajon mennyiben szolgáltak és szolgálnak propagandacélokat most, a benyújtott törvényjavaslat kapcsán, és mennyiben fog valóságos igényeket, valóságos célokat megvalósítani a benyújtott törvényjavaslat.
A vita konklúziójaként egyértelművé vált a bizottság többségi álláspontja szerint, hogy a választások során elhangzott, az országban sok helyen írásban és szóban közzétett ígéretek tényleges megvalósításáról van szó, arról van szó, hogy a benyújtott költségvetési törvénymódosítási javaslat megteremti azokat a forrásokat, amelyek a tavasszal és a nyárelőn elhatározott kormányzati szándékok megvalósításához szükségesek.
Igen komoly elvi és tartalmi vita jött létre egy másik kérdésben, erről az expozéban a pénzügyminiszter úr is szólt, nevezetesen a benyújtott javaslat érinti-e, és mennyiben érinti a jegybank függetlenségének megváltoztatását vagy megváltoztatási szándékát.
A bizottsági vitában elhangzott az a vélemény, hogy a benyújtott javaslat nem érinti érdemben a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, a Magyar Nemzeti Bank önállóságát, hiszen az a paragrafus, amely a benyújtott javaslat alapján a jegybankról szóló törvényben módosításra került, tartalmilag ugyanazt tartalmazza jelen pillanatban is: a jelenlegi ellenzéki pártok által elfogadott, jelenleg érvényes, hatályban lévő törvény tartalmilag ugyanezt tartalmazza.
A másik pont, ami módosítja a jegybanktörvényt, a felügyelőbizottság létrehozása pedig senki számára nem lehetett meglepetés, hiszen az elmúlt időszakban a parlamentben a jegybanktörvény elfogadása kapcsán a jelenleg kormányon lévő pártok egyértelművé tették benyújtott törvényjavaslatuk során is, hogy szükségesnek tartják a jegybankban folyó tevékenység ellenőrzésének megteremtését a felügyelőbizottság működésével is, azaz annak idején helytelenítették a felügyelőbizottság munkájának megszüntetését.
A vitában az is elhangzott, hogy a képviselőtársak ismeretei szerint a törvényjavaslat benyújtását megelőző kormányülésen a jegybanki szabályozással kapcsolatos kérdésekben a jegybankelnök úrral egyetértés alakult ki a kormányülésen.
Ebből következően mindazok a vélekedések és vélemények, amelyek ennek a dolognak a jegybanki függetlenség csorbítására vonatkozó részét érintik, bizonyára nincsenek összhangban Járai Zsigmond jegybankelnök úr álláspontjával, hiszen a benyújtást megelőző pénteki kormányülésen a benyújtott javaslat tartalmában egyetértés jött létre a jegybank vezetője és a kormány ezzel foglalkozó tagjai között.
A vitának volt még egy vonulata, amelyről talán érdemes nagyon röviden a Ház előtt is beszámolni. Ez a vonulat azt érintette, hogy vajon honnan van fedezete, és mennyibe kerül ennek a programnak a végrehajtása. A költségvetési bizottságban elhangzott vélemények alapján a költségvetési bizottság tagjai hétfőre megkapták a Pénzügyminisztériumtól azokat a kiegészítő, tájékoztató táblázatokat is, amelyek teljes mélységű tájékoztatást biztosítanak egyrészt a tekintetben, hogy 160,3 milliárd forint az a költségvetési hatás, amely ezen költségvetés-módosításnak a nettó költségvetési hatását jelenti. Ebben tételesen ki van mutatva az a rész is, hogy az egyes intézkedések milyen költségvetési vonzattal bírnak. Nyilvánvalóan a vitában erre majd többen ki fognak térni, ezért erre nem szeretnék most kitérni.
Végezetül szeretném azt elmondani a Háznak, hogy a költségvetési bizottság vitájának eredményeképpen a bizottság többségi szavazással, a kormánypárti képviselők támogatásával, az ellenzéki képviselők nem szavazata mellett tartotta általános vitára alkalmasnak a benyújtott törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me