GLATTFELDER BÉLA

Full text search

GLATTFELDER BÉLA
GLATTFELDER BÉLA, a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A mezőgazdasági bizottságban egyetértés volt abban, hogy melyek a tárgyalt törvény súlyponti kérdései mezőgazdasági szempontból. A kisebbség is úgy ítélte meg, hogy a földtörvény módosítása és a jövedéki törvény borra vonatkozó szabályainak módosítása érdemelnek különös figyelmet.
Viszont a javasolt megoldások tekintetében már nem volt ilyen mértékű az egyetértés, sőt azt kell mondjam, hogy teljesen más véleményen volt a kisebbség a legfontosabb kérdésekben.
(10.40)
A földtörvénnyel kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a polgári kormány egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy a családi gazdálkodókat minél előnyösebb helyzetbe juttassa, mert úgy ítélte meg, hogy a magyar mezőgazdaságnak vannak a saját értékein túlmutató értékei és feladatai is, többek között például vannak társadalmi feladatai, hogy a magyar vidéken a gazdasági aktivitást, a hagyományos közösségek megőrzését segítse, előmozdítsa, és erre a leginkább a családi gazdaságok alkalmasak.
A Szocialista Párt azt ígérte a választások során, hogy a családi gazdaságoknak nyújtott kedvezményeket kormányra kerülése esetén nem fogja csorbítani.
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A törvényjavaslatot megvizsgálva, egyértelműen kiderül, hogy ez az ígéret nem teljesült, hiszen a törvényjavaslat legalább két ponton jelentős mértékben csorbítja, mi több: megszünteti a családi gazdaságok által korábban élvezett előnyöket, hiszen az elővásárlási jog tekintetében az első helyről letaszítják őket, és másokat emelnek privilegizált helyzetbe. Így a családi gazdálkodók a jövőben már nem élvezhetnek első helyen kiemelt elővásárlási jogot, s hasonló a helyzet az előhaszonbérlet esetében is. Azt kell mondanom, hogy a mezőgazdálkodást élethivatásszerűen vállalók helyett tőkebefektetőket, társas vállalkozókat kívánnak előnyben részesíteni.
Sajnos, az a helyzet, hogy az elővásárlási jog családi gazdálkodókat illető első helyen kiemelt kedvezményezettségének megszüntetése más szempontból is aggályokat vet fel. Ennek a szabálynak volt egy másik értelme is, azon kívül, hogy amikor a polgári kormány ezt a szabályt megalkotta, a családi gazdálkodókat kívánta előnyben részesíteni. Ez a másik értelem pedig az volt, hogy úgy ítéltük meg, hogy így lehet megakadályozni azt, hogy az egykor megkötött úgynevezett strómanszerződések - vagyis amikor külföldi illegális módon próbál Magyarországon a törvények kijátszása mellett földtulajdont szerezni - a későbbiek során legalizálhatóak legyenek. Hogy ez ne történhessen meg, ehhez kellett, hogy a családi gazdálkodóknak elővásárlási joguk legyen. Sajnos, az a helyzet, hogy amennyiben a bérlőt illeti meg az elővásárlási jog, akkor a strómanszerződések így már könnyen lesznek legalizálhatóak, hiszen nem kell mást csinálni a korábbi strómanvásárlónak, mint akár csak egy évre haszonbérleti szerződést kötni arra a földtulajdonra, amelyet strómanszerződésben megvett, és utána mint bérlőt, őt magát majd elővásárlási jog fogja megilletni.
A jövedéki törvényről is szeretnék néhány mondatot szólni; ennek is hosszú múltja van. Valamikor Magyarország, a '90-es években még nem volt elég rendezett állapotban ahhoz, hogy a jövedéki kérdés területén rendet tudjon tartani, így jelentős mértékű olajszőkítés és borhamisítás volt jelen az országban. Szerencsére az olajszőkítést a '90-es évek közepétől kezdődően sikerült visszaszorítani. Ennek az volt a feltétele, hogy először nagyon szigorú szabályokat alkotott az akkori kormány és az Országgyűlés, és ezek a szigorú szabályok visszaszorították az olajszőkítést is, így a későbbiek során ezeknek a szigorán lehetett enyhíteni is. Sajnos, az történt, hogy az olajhamisítók, az olajszőkítők átmentek a borhamisítás területére, és '97-98-ra Magyarországon soha nem látott mértékű borhamisítás alakult ki.
Ennek megakadályozása érdekében, valamint az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételeinek megteremtése érdekében a polgári kormány a borra vonatkozólag is megalkotta a jövedéki szabályozást. Ez - akárcsak az olajra vonatkozó korábbi szabályozás esetén - kezdetben szigorúbb volt, a polgári kormány az élet elvárásaihoz igazítva folyamatosan enyhítette ennek a törvénynek a szigorát, szabályozottságát, és azt hisszük, indokolt, hogy ezt tovább enyhítsük. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Azonban a benyújtott módosító javaslatnak különösen az a része, amelyik a kétliteres palackra, a két liternél kisebb űrtartalmú palackokra el kívánja törölni a zárjegy kötelező alkalmazását, úgy ítéljük meg, attól félünk, hogy a hamisítás előtt újabb kaput fog nyitni.
Köszönöm szépen, elnök úr. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me