KÉKKŐI ZOLTÁN

Full text search

KÉKKŐI ZOLTÁN
KÉKKŐI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hozzászólásomat a termőföld módosításával kapcsolatban kívánom megtenni.
Néhány napja a kormányprogram ismertetésekor még a földtörvénycsomag módosításáról volt szó. Szó szerint idézem a kormányprogram ide vonatkozó részét a maga militáns megfogalmazásában: "A magántulajdont sértő földtörvénycsomagot 2002-ben módosítjuk." Tisztelt Kormánypártok! Csomagot együtt illik beterjeszteni, azért csomag. Megértjük a szándékot, ha valaki adagolva, részletekben adja be a mérget, könnyebben eltereli a pusztító szándékról a figyelmet. Egyébként a csomag darabokra szedése is már leleplező, a nagy csempészek módszerére vall. Persze legyünk tárgyilagosak, egy változtatás a Nemzeti Földalapról szóló törvény kapcsán már észlelhető, ugyanis csak NFA-ról hallani. Lehet, hogy a földalap új rendeltetését jobban mutatja a "magyar" előnév elhagyása. Az őszinteség elismerésre méltó.
Maradjunk a törvénycsomag most elénk kerülő elemének vizsgálatánál, a termőföldről szóló törvény módosításánál. A benyújtott tervezetet olvasván szinte megfiatalodik az ember, a szocialista törvénykezés jogfrazeológiájával és jogtechnikai megoldásaival találjuk magunkat szemben. Hogyan is hangzott a kormányprogram? "A magántulajdont sértő földtörvénycsomagot 2002-ben módosítjuk." Az új kormány minden magántulajdont sértőnek ítél, ami nem a már kialakult nagybirtokos és nagytőkés réteg kezén és használatában van. A törvénymódosítás éppen a kormányprogramban meghirdetett magántulajdon-védelem ellenében a tulajdonosok sérelmére a földet bérlőket hozza diszkriminatív módon előnyös helyzetbe.
A törvénymódosítás (3) bekezdése az elővásárlásra jogosultak sorrendjét úgy szabályozza újra, hogy a haszonbérlőket, a felesbérlőket és a részesművelőket teszi az első helyre, jogi személy haszonbérlő esetén annak természetes személy tagját. A bérlő diszkriminatív elsőbbségét azzal is preferálja a törvénymódosítás, hogy a módosítás (1) bekezdése a helyben lakó fogalmát kiterjeszti a földet bérlő agrárvállalkozásokon túl a több mint 50 százalékos mezőgazdasági árbevétellel rendelkező telephelyet a vétel helyére bejelentő vállalkozások természetes tagjaira, beleértve a Budapesten lakó részvényeseit is. Nos, egy ilyen jogi nagykapuval szemben a tényleges helyben lakónak, a tényleges agrárvállalkozónak semmilyen esélye nincs. 2002-ben ismét eljutottunk a brókerek törvényi kedvezményezettségéhez.
A módosítás (3) bekezdése az elővásárlási sorrend újraszabályozása mellett alkotmánysértő rendelkezést is tartalmaz, amikor az elővásárlási sorrendből kiveszi a közeli hozzátartozók és a tulajdonostársak közötti adásvételt. Ez utóbbi miatt a földtörvény-módosítást benyújtó kormány egyidejűleg a Ptk. vonatkozó módosítását is beterjesztette. A közeli hozzátartozók tervezetben szereplő, Ptk.-hivatkozás szerinti fogalmával gyakorlatilag az elővásárlási sorrend teljes kijátszására nyílik lehetőség: például az adásvétel idejére bejelentett jegyesség, majd az adásvétel lebonyolítása után a jegyesség felbontása. A törvénymódosítást benyújtó érdekes módon a számára kedvezményezett elő-haszonbérleti jog esetében ugyanezt, a közeli hozzátartozói kivételezettséget nem kívánja alkalmazni. Ez a (6) bekezdésnél található.
A tulajdonostársak közötti adásvétel kivétele az elővásárlási sorrendből gyakorlatilag az osztatlan közös tulajdonban lévő földek adásvételének és bérbe adásának szabályozás alóli kivételét jelenti, mivel a tulajdonostársak viszonylag nagy száma esetén a tulajdonostársak elővásárlási, előbérleti, illetőleg elő-haszonbérleti jogáról szóló értesítés kötelezettségében a polgári törvénykönyv kivételt tesz. Vagyis osztatlan tulajdonú földek adásvétele és bérbe adása esetén egyfelől az elővásárlási sorrendiségből történik a kivétel, másfelől a Ptk. tesz kivételt. A kivételezett törvényi állapotban a helyzeti előnyben lévő kivételezett földhasználó kap szabad rendelkezési jogot a tulajdonosokkal szemben. Alkotmánysértő a tulajdonos kárára történő törvényi kivételezettség.
A törvénymódosítás (4) bekezdése lehetővé teszi a haszonbérlő számára a termőföld alhaszonbérletbe adását. Ennek a lehetőségnek az érdekében egyidejűleg a Ptk. vonatkozó módosítása is benyújtásra került. Ennek a módosításnak az elfogadása ugyancsak törvényes lehetőséget biztosít az elővásárlási sorrend és elővásárlási jog kijátszására. A kijátszás legegyszerűbb módja, hogy a megfelelő elővásárlási kondíciókkal rendelkezővel alhaszonbérleti szerződést kell - csupán megfelelő időben - kötni.
A módosítási tervezet (5) bekezdése a haszonbérleti szerződés leghosszabb időtartamát az eddigi tíz évről húsz évre emeli. Ismerve a tizenöt év használatához kötött elbirtoklási szabályozást, ismerve az osztatlan közös tulajdonú földeknél tudatosan előidézett tulajdoni és tulajdonosi rendezetlenséget, elfogadhatatlan az elbirtoklás szándékával benyújtott, a tulajdonosi jogokat sértő haszonbérleti időtartam duplájára emelése.
(15.00)
(Az elnöki széket dr. Dávid Ibolya, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Sajnos a kilenc bekezdésből álló törvénymódosítási előterjesztés utolsó bekezdése is tartalmaz szakmailag elfogadhatatlan elemet. A birtok-összevonási célú adó- és illetékmentes földcserék körében az állattenyésztő telepek földszükségletét kielégítő földcseréket csak erős korlátozó rendelkezésekkel lenne szabad beemelni. Nemzetgazdaságilag nem indokolt ugyanis a külföldi tulajdonú állattartó telepek spekulációs célú befektetőit további spekulációkban törvényileg támogatni.
Közhelyszámba megy, de szabad legyen megismételnem, Magyarország Európa azon országa - Dánia és Írország mellett -, ahol az ország kétharmada mezőgazdasági művelésre alkalmas. Magyarország szántóföldminősége egyedülállóan a legjobb Európában. Ezeknek a közismert tényeknek a birtokában elmondhatjuk, hogy az új kormány által beterjesztett, termőföldről szóló törvény módosításában nem tükröződik ennek a nemcsak nemzeti kincsnek, hanem egyúttal világkincsnek a védelme.
Az elmondottak rezüméjeként megállapítható, hogy a törvénymódosítás kilenc bekezdéséből hét a magyar paraszt földhöz jutását lehetetlenné tevő szabályozást kívánja törvényerőre emelni, továbbá az osztatlan közös tulajdoni formában lévő 1,5 millió hektár termőföld elbirtoklásának jogtechnikai előkészítését törvényesíti.
A törvénymódosítást benyújtó pártok földbirtok-politikai szándékát, mármint a termőföldnek a zárt körben kialakított nagybirtokos és nagytőkés réteg kezében koncentrálását a benyújtott törvénymódosítás kiválóan szolgálja. A törvénynek a parlamenten áterőszakolt módosítása után a feudális, inkább dél-amerikai, mint európai birtokszerkezet kialakítása gyors ütemben megvalósítható. Ezért a Fidesz Polgári Párt a törvénymódosítást nem támogatja.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me