VINCZE LÁSZLÓ

Full text search

VINCZE LÁSZLÓ
VINCZE LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Valójában arról kellene elsősorban vitatkozni, hogy a földtulajdonlás és a földhasználat essen egybe. Ez volt a törekvés az elmúlt időszakban az Orbán-kormány idején, ez indult el, ezt kellene folytatni a családi gazdaságok további ingyenes hitelhez való jutásával is, és elsősorban, főleg a fiatal gazdákra gondolva, itt a képviselőtársam helyesen mondta, a fiatal gazdákat jobban helyzetbe kellene az eddigihez képest hozni. Ez a törvénymódosítás nem ezt a célt szolgálja.
Ugyanakkor a szövetkezetekről pedig az a véleményem, és a többség véleménye ez a már elhangzott Kecskeméttől Mórahalomig, nevezetesen az, hogy a szövetkezetek közül az értékesítésben, raktározásban részt vevő szövetkezeti típusokat kell megsegíteni, aminek a támogatási rendje elindult az előző időszakban, természetesen ezt nagymértékben fokozni kellene, hiszen az értékesítési biztonság jelenthet egyfajta piacra jutást. És nem hiszem, hogy a Horn-kormány érdeme volt a búzaár, vagy akármelyik kormány érdeme a búzaár, azt azért csöndben megjegyezném, hogy egy indirekt támogatást kapott a mezőgazdaság, amikor az üzemanyagoknak az adóját nem emeltük az Orbán-kormány idején, és közel 70 forint a differencia tulajdonképpen, amivel olcsóbbak az üzemanyagok, és a mezőgazdaságban a gázolajat használják tudomásunk szerint a betakarításhoz, mindenféle művelési módhoz.
Sajnálatos módon, hogy mi van Mórahalomtól Kecskemétig, egy mondatot még ez megér, hogy bizony, van egy kis félsz, nemcsak a törvénnyel kapcsolatosan, és hogy nem voltak tulajdonképpen a gazdákkal egyeztetések, hanem félsz van olyan tekintetben is, hogy a beruházásra szánt pénzecskéjüket, amit a szövetkezeti üzletrészért kaptak, bizony, Forráskúton visszakövetelik nem jogos kifizetés cím alatt, holott ez a kormány azt ígérte (Az elnök jelzi az idő leteltét.), hogy a szövetkezeti típusoknál a vagyonjegyeket teljeskörűen ki fogják fizetni. Nem tudom, hogy most mi van, mindenesetre elég nagy aggályok vannak, amiket el kellene oszlatni önöknek ott a másik oldalán a patkónak.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me