BÉKI GABRIELLA

Full text search

BÉKI GABRIELLA
BÉKI GABRIELLA (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. A X. fejezetről van szó, a Miniszterelnöki Hivatalról, ahol közel 200 milliárd forintot tartalmaz a költségvetés. Ez egy tekintélyes összeg, nem csoda hát, ha ellenzéki képviselőtársainknak a fantáziáját beindítja, és nagyon sokfajta feladatra éppen itt találnak forrásokat.
Én két héttel ezelőtt a részletes vitában egy késő éjszakai órán már felhívtam arra a figyelmet, hogy milyen módon lehet komolyan venni azokat a típusú ellenzéki módosító indítványokat, amelyek gyakorlatilag úgy babrálják meg a költségvetést, hogy nincsen meg a javaslatnak a fedezete.
(14.50)
Én akkor rámutattam egy sorra a Miniszterelnöki Hivatalnál, ez a 9. fejezeti kezelésű előirányzatok sornak a 16. alsora, ahol az ünnepi rendezvények támogatásáról van szó. Itt a tervezet tartalmaz 1400 millió forintot, vagyis 1 milliárd 400 millió forintot arra, hogy különböző ünnepi rendezvényeket meg lehessen 2003-ban rendezni. Ebből az egy sorból 97 darab módosító indítvány formájában közel 33 milliárd forintot szándékozott elvenni az a néhány tucat fideszes képviselő, aki módosító indítványt megfogalmazott. (Font Sándor: Mennyi lett megszavazva?) Rámutattam ennek a komikumára, hogy mennyire komolytalan így a költségvetéshez javaslatokat benyújtani. (Varga Mihály: Halljuk az SZDSZ-es szónokot!)
Ebből a komikus helyzetből a második körre még mindig maradt egy jelentős volumen. Ez a mostani ajánlási csomag a Miniszterelnöki Hivatal összegeit hetven, azaz hetven darab módosító indítványban próbálja megbabrálni, és ebből nyolc még mindig ugyanennek a sornak, az ünnepi rendezvényekre fordítható támogatásoknak az átirányítását, átcsoportosítását tartalmazza. Az ajánlás 185-193. pontig terjedő javaslatairól beszélek. Ha ezeket képviselőtársaim összeadják, akkor megint 5 milliárd 465 millió jön ki, tehát ennek a szerencsétlen 1 milliárd 400 millió forintnak még mindig a többszöröse.
Tudom, hogy a költségvetés mindig koncepcionális kérdés is, lehet egészen másképp elképzelni. Deutsch Tamás például azt javasolja a kormánynak, hogy hozzon létre újra kormányzati kommunikációs központot, országimázs központot 3 milliárd forinttal, mert nekik ez az elnevezés jobban tetszik. Ugyanakkor ezt az 1,4 milliárd forintot az utolsó fillérig elveszi erről a sorról, mintha közös kormányzati ünnepségeket nem kellene tartani.
A képviselőtársaim a múlt alkalommal is nagyon érzékenyen rámutattak azokra a pontokra, hogy ők milyen nemes, jó célokra kívánnák inkább fordítani ezeket az összegeket. Az előbb itt a vitában már szóba jött, hogy a határon túli magyarok támogatására több kellene - van egy olyan sor, hogy határon túli magyar felsőoktatás fejlesztése. Azt gondolom, hogy ebben a stádiumban a pénzek áttologatásának lehetősége már viszonylag korlátozott. A határon túli magyar felsőoktatás fejlesztésére a jelenlegi törvénytervezet is 1 milliárd 859 millió forintot tartalmaz. Elképzelhetetlennek tartom, hogy ellenzéki módosító javaslatok elfogadása mentén ezt az összeget közel duplájára emeljük, annak árán, hogy mondjuk, Magyarország 2003-ban nem tart ünnepségeket, mert nincs rá pénz.
Van kormánypárti módosító indítvány, vélhetően olyan, amit támogatni is fog az előterjesztő, ami kicsit, a lehetőségek határain belül megemeli még a határon túli magyar felsőoktatás fejlesztésére fordítható összeget, de, tisztelt képviselőtársaim, ez nem több, mint körülbelül a betervezett összeg 5 százaléka.
Azt gondolom, sokkal többre jutnánk, ha fiatal ellenzéki képviselőtársaink reálisabb módosító indítványokat nyújtanának be, mondjuk, olyanokat, amelyek támogatását komolyan meg lehet fontolni, merthogy azok a módosító indítványok, amelyekről az imént beszéltem, komolytalan indítványok, azt gondolom, ehhez nem fűződhet kétség.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me