DR. LÁSZLÓ CSABA

Full text search

DR. LÁSZLÓ CSABA
DR. LÁSZLÓ CSABA pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Azt gondolom, amikor nyáron az új kormány átvette a Posta feletti felügyeletet is, akkor még a várakozásainál is sokkal rosszabb helyzetben találta ezt a nagy céget, amely ma talán az egyik legnagyobb foglalkoztató ebben az országban, és sajnos komoly veszteségeket fog az idén elszenvedni a korábbi vezetés, azt kell mondjam, szakszerűtlen hozzáállása miatt.
Önnek abban igaza van, hogy azok a postások, akik egyébként becsülettel végzik a munkájukat, természetesen nem fizethetik meg ennek az árát. Az új vezetés azóta folyamatosan készíti elő azokat a reformlépéseket, amelyek mind a szolgáltatások színvonalát, mind a postások munkakörülményeit illetően, azt gondolom, előrelépést kell hogy jelentsenek a következő években. Most készül, mint minden állami vállalatnál, a Postánál is a jövő évi üzleti terv, és a vezetés jelenleg folytatja azokat az egyeztetéseket a munkavállalói érdekképviseletekkel, amelyek végén, remélem, megegyezés alapján lehet a postások jövő évi béremeléséről dönteni.
Azt mindenképpen el kell mondani, hogy az az adócsökkentés, ami már szeptember 1-jétől hatályba lépett, a postásoknál különösen fontos, miután, sajnos, meglehetősen alacsony az átlagkereset ebben a szférában, s a minimálbér adómentessége itt már egyből egy nagyon komoly lépést jelentett.
(13.00)
Az érdekegyeztető tárgyalásokon a szakszervezetek, illetve a munkaadók és a kormány között született egy megállapodás, amelynek alapján jövőre 4,5 százalékos reálkereset-növekedésre lesz lehetőség a különböző ágazatokban.
A postára vonatkozóan is elkészültek a számítások, és azt mutatják, hogy egy mindössze fél százalékos bruttó keresetnövekedés is kielégíti a 4,5 százalékos igényt, illetve az említett megállapodást. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ennél magasabb keresetemelésre lesz szükség, de azt kérem, hogy várjanak türelemmel addig, amíg az érintettek meg tudják kötni a megállapodást, és eredményesen le tudják zárni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me