DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Amit Lezsák Sándor képviselő úr fölvetett, azt gondolom, nagyon fontos dolog. Viszont e törvény alkalmazásában itt most csak annyi szerepel, hogy "kivéve az embert". Egyébként én ott egy kérdést föltennék, és ezen érdemes elgondolkodni, hogy a fogantatásától kezdve. És mi van a fogantatás előtt? Nemcsak a fogantatás után lehet belenyúlni az ember génállományába, hanem bele lehet nyúlni előtte is.
Amikor ezt a módosító indítványt tárgyaltuk a környezetvédelmi bizottságban, akkor örültem, hogy e törvény vonatkozásában, kivéve az embert - és itt pont, befejeztük, és erről egyébként érdemes beszélni. Mert ha kiveszünk egy határkövet; valóban az emberi életet onnan számíthatjuk, csak a két összetevőjébe még nyugodtan tudunk beavatkozni, és akkor miről van szó. Tehát ez egy nagyon veszélyes terület, de talán a javaslat azzal, hogy kivéve az embert, ezt a részét megoldja.
A haditechnikával teljes mértékben egyetértek. Van szerencsém ismerni néhány kutatót, és az ember fantáziája, az az elképzelése, hogy mindent le tud győzni, határtalan. Rémületes dolgokra képes az ember, és én azt gondolom, a történelem bizonyítja előttünk, hogy amit hasznosra, haszonra lehetne fordítani, azt, sajnálatos módon, eddig nem sikerült haszonra és hasznosra fordítani, gondolok én itt mondjuk az atomenergiára, amit előbb használtunk mondjuk pusztításra, mint hasznos tevékenységre.
Azzal kapcsolatban, amit igen tisztelt képviselőtársam, Horváth János mondott, azért egybe gondoljunk bele, hogy vajon ha az egyik oldal azt mondja, hogy teremtés, a másik azt mondja, hogy törzsfejlődés - de valahogy kialakultak, valami szerepe mindig mindennek van. A paradicsom kapcsán egy dolgot hadd mondjak. Én nagyon visszasírom azt az időszakot, amikor nagyanyáink megfogták a legszebb paradicsomot, és még el tudták vetni a magjait. Ma már, kérem szépen, ezt nem tudjuk megtenni. Van függőség, van kizárólagosság, hozzá nem jutás, és még sorolhatnám. Elvész az, amit úgy hívnak, hogy tájhatás. A Tokaji bor, például: eltűnhet, kérem szépen, mert az azon a tájon, azon a klímán, abban a környezetben alakult ki, és ezt nem képes másképp továbbvinni, mint vagy vegetatív úton, vagy generatív úton. Mind a kettő szaporítás, ha most nincs mag, nincs szaporítószer, nem tudjuk továbbvinni.
(10.40)
Természetesen a fogyasztónak nagyon jó, hogy nincs mag a szőlőben, csak a szőlőnek nem olyan jó, meg annak, aki esetleg ezen keresztül akarná továbbvinni. Mondjuk, a szőlőnél azért különleges a helyzet, mert zömében vegetatív szaporítás van, de mondjuk, a paradicsomnál ez egy kissé nehezebben megy, nem is megy; az uborkánál, és még sorolhatnám, nehezebben megy. Én azért a mag mellett letenném a voksomat, mert azért az egy fontos szerve továbbra is a növénynek; ugyanúgy egy növény, csak egy pihenő, latens állapotban lévő növény.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me