DR. DANCSÓ JÓZSEF

Full text search

DR. DANCSÓ JÓZSEF
DR. DANCSÓ JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ezen vitaszakaszban a 6. és a 15. módosító javaslathoz szeretnék hozzászólni, amit én adtam be, és talán a 15-össel kezdem, hiszen Farkas képviselőtársam is a szövetkezeti hitelintézetekről szólt, és a módosító javaslatok jelentős része ebben a vitaszakaszban valóban ezen pénzügyi szervezetek működését érinti. Ez is jelzi azt, hogy a hitelintézeti törvény ezen passzusainak változtatása valószínűleg kevésbé sikeredett, mint esetlegesen más módosító javaslatok, hiszen ehhez készültek a legtöbb módosító előterjesztéssel a képviselők, másrészt az általános vita során is ezen a területen volt talán a legtöbb kritika, amely ezen törvényjavaslatot illette.
Azt hiszem, abból kell kiindulnunk, hogy a szövetkezeti hitelintézetekre, magyarul takarékszövetkezetekre igen nagy szükség van a magyar pénzügyi életben, hiszen elsősorban vidéken, elsősorban a kistelepüléseken ez az egyetlen olyan intézményi forma, amely biztosítja az ott lakók számára azt, hogy pénzt tudjanak elhelyezni, azaz betéteket tudjanak elhelyezni, illetve olyan pénzforgalmi szolgáltatásokat tudjanak igénybe venni - vagy ne adj' isten, hitelhez jussanak -, amelyek a gazdaság működéséhez, illetve a lakossági igények kielégítéséhez alapvetően szükségesek. Ezek a javaslatok, amelyek megfogalmazódtak ebben a törvényjavaslatban, én úgy gondolom, egyetlenegy célt szolgálnak, mégpedig azt, hogy különböző fúziók induljanak el, vagy még inkább terjedjenek ki. Eddig is azt figyelhettük meg, épp a saját tőke szigorú betartatása, illetve az egyre szigorúbb előírások következtében, hogy megindult az a fúziós hullám, amellyel a viszonylag kevés saját vagyonnal rendelkező takarékszövetkezetek esetében két utat mutatott előre: vagy végelszámolással befejezik a tevékenységüket, vagy pedig egyesülnek, és így két, viszonylag kisebb és szegényebb takarékszövetkezet próbál versenyezni az igen erős hazai hitelintézeti piacon.
Azt kell mondani, hogy az elkövetkezendő időszakban, ismerve a hitelintézeti törvény előírásait, egyre inkább erőteljesebbé válik az, hogy egyre magasabb saját tőkével kell rendelkezniük, sőt az európai uniós csatlakozást követően ez a folyamat felgyorsul, és 2007 végére elméletileg kiteljesedik. Ebben az esetben a jelenlegi takarékszövetkezeteknek nagyon kis része tud megfelelni azoknak az előírásoknak a saját tőke vonatkozásában, amelyeket a hitelintézeti törvény előír számukra. Ezért is furcsa az, hogy ebben a törvényjavaslatban ilyen szempontból ösztönzésre kerül ezeknek a fúzióknak a megvalósítása, legalábbis az én olvasatomban, és nagyon sok esetben ez azt fogja jelenteni, hogy be fognak zárni kisebb településeken kevésbé hatékony vagy éppen veszteséggel működő egységeket, hiszen ezek nemhogy növelnék a saját vagyont, hanem éppen csökkentik a veszteségeik révén. Márpedig, én azt hiszem, ez mindenképpen elkerülendő, ráadásul folyamatosan fog sérülni a szövetkezetek alapelve, az "egy tag: egy szavazat" elve, hiszen ezzel a módosítással ez most már semmiképpen sem tartható fenn.
Én azt hiszem, csatlakozva Farkas képviselő úr javaslatához, mindenképpen át kell gondolni, hogy a szövetkezeti hitelintézetek a helyükön vannak-e, jó helyen vannak-e, de addig is ezeket a változásokat, amelyeket ebben a törvényjavaslatban olvashatunk, mindenképpen át és újra kell gondolni, és arra kell törekedni, hogy legalább a jelenlegi szint, a jelenlegi szabályozás maradjon fenn, és ezt a célt szolgálta az én módosító javaslatom.
A másik a Betétbiztosítási Alapra vonatkozó javaslat, amely azt a célt szolgálja, hogy egyáltalán gondoljuk meg, szükség van-e arra, hogy most változtassunk, szűk másfél évvel az európai uniós belépés előtt ezen a rendszeren. Hiszen önmagában nagyon jól hangzik az, hogy hárommillió forintra emeljük a betétbiztosítás összegét, de ma Magyarországon a félmillió forintot sem éri el az átlagos betétnagyság, a Betétbiztosítási Alap sincs talán felkészülve egy ilyen nagymértékű ugrásra, másrészt az európai uniós belépéssel úgyis hatmillió forintra emelkedik a kötelező betétbiztosítás összege, tehát semmi nem indokolja, hogy erre a rövid időszakra megváltoztassuk ezen hitelintézeti törvényi passzushelyeket. Én azt hiszem, hogy célszerű itt is megtartani az eredeti szabályozást, és ezt a célt szolgálta a 6. módosító javaslatom.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me