DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A hozzászólásomat az előttünk lévő törvényjavaslat 12., 14. és 15. pontjaihoz fűzném.
Amit hallottunk már képviselőtársaimtól e tekintetben, valóban üdvös, szorosan a témához szól. Mégis szeretném valamire felhívni a figyelmünket, az Országgyűlés figyelmét, és azokét, akik számontartják, hogy hogyan is gondoljuk a módosítani hitelintézetek szerepét, egyes rendelkezéseit, különösképpen a szövetkezeti szférában - később másokról is szólunk majd, szeretnék én magam is szólni. Javaslom, hogy a szövetkezeti szférában a hitelintézetek szerepét úgy tekintsük, hogy itt a hangsúly a szövetkezeti formán van. Hitelintézet ez, de mint intézmény, mint institúció: szövetkezet - ahol a személyeken van a hangsúly.
Tehát személyek összefogása, és nem pedig tőke- vagy vagyonösszefogás. Persze, hogy ezek a személyek a maguk, többnyire szerény vagyonával, eszközeivel jelennek meg, csatlakoznak a szövetkezetekhez, mégis a hangsúly a személyen van.
Ebből következik az, tisztelt Ház, és ezt szeretném hangsúlyozni - bizonyos mértékig egyetértésben mind a két képviselőtársunkkal, bár én továbbmennék, az -, azt javasolom, hogy intézmények kicsit vagy még kevésbé legyenek, lehessenek tagjai a szövetkezeteknek. Helyesnek tartom azt, hogy Dancsó képviselő úr javasolja, hogy kisebb részt tulajdonolhatnak intézmények a szövetkezeti tagok sorában.
(9.50)
Én talán még kevesebbet szeretnék látni. Sőt ideálisan a szövetkezeti gondolat története és eredményei szerte a világban azt mutatják, az elmúlt évszázad első felében Magyarországon is éppen abban volt a hitelszövetkezetek az ereje, hogy emberek tízezreit, százezreit magukhoz vonzották - de nem intézményeket. Nem volt a községi ipartestület, valamilyen más ipartestület vagy intézmény, vagy kormányzat tagja azoknak a szövetkezeteknek - éppen azok elleni védekezésképpen jöttek létre. Tehát a szövetkezeti forma, gazdasági-pénzügyi forma, egyfajta védekezés egy olyan gazdasági rendszerben, ahol a verseny szabja meg a működés menetét - ami nagyon helyes.
Azonban ha a szövetkezetek csak a versenyre támaszkodnának, igen gyakran hátrányban találnák magukat. Ezért az emberek összefogása, a személyek összefogása . A törvények régen is, most is - és örömmel látom, hogy itt is - bizonyos előnyöket biztosítanak a szövetkezetnek, adózás, bejegyzés és más tekintetben. Itt azt kívánom hangsúlyozni, hogy amikor a törvény végrehajtására kerül sor, akkor ez valóban legyen azoknak a tudatában, akik ezt alkalmazzák. Magunkat pedig arra figyelmeztetném, hogy akkor, amikor majd a következő évben - ahogy hallom, a kormány is ígéri, mi magunk is, a Fidesz-Magyar Polgári Párt közgazdaság-politikával és agrárpolitikával foglalkozó személyei is gondolunk rá - általános szövetkezetitörvény-módosításra lesz szükség, akkorra már jelezzük ezt előre, hogy a szövetkezet személyek egyesülése, és amikor csak lehet, az intézményeket hagyjuk ki belőle, vagy tegyük a helyükre.
A részvénytársasági pénzügyi forma kívánatos, hasznos, de lássuk tisztán, hogy a kettő vegyülete nem segíti előre azt a célt, ami előttünk van.
Köszönöm, elnök úr. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me