DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az előttünk lévő javaslat azon pontjaihoz kívánok megjegyzést fűzni, amelyek a felügyeletről szólnak - több pont is ezt célozza meg, egyebek között Szabó Lajos, Gőgös Zoltán, dr. Bőhm András képviselő urak javaslata, és ismételten mások is, úgy mint Eörsi Mátyás képviselő úr és többen.
A felügyelet dolga a hitelintézeteknél bizony igen fontos. A pénzzel, a hitellel való foglalkozás, hogy is mondjam, kevésbé kézzelfogható, mint az áru, a portéka, amelyik a raktárban van. A hitelintézetek esetében, a pénzzel való foglalkozásnál természetesen fontosabb pontosan meghatározni, hogy mi is a felügyelet.
Ismételten az hiányzik a felügyelet szférájából, hogy a felügyelő nem egészen tudja, hogy mi is a dolga, és valahogy rámarad az igazgatóságra, a menedzsmentre, hogy hogyan is csinálja a dolgot, hogyan is intézze az ügyeket.
Ebből kifolyólag, éppen a tagok számára, olyan hátrányok keletkeznek, amelyektől a szövetkezetek és a hitelintézetek általában meg kellene hogy óvják a tagot és az ügyfelet. Tehát nemcsak a szövetkezeti tagot, hanem azt az ügyfelet is, akivel a szövetkezeti tag vagy a hitelintézeti tag kapcsolatba kerül.
Egy nagyon általános, mindennapi hitelintézeti tranzakció az átutalás. Tisztelt Ház! Olyan magas átutalási költségek léteznek a mai magyar bankszférában, hogy ha nem értenék a témához, megdöbbennék - mivel értek a témához, elpirulok -, hogyan lehetséges, hogy ilyen magasak az átutalási költségek! Itt van, tisztelt Ház, a kezemben, egy okmány (Felmutatja a dokumentumot.) a tegnapi napról: Magyarország, Budapest, december... Hányadika is volt tegnap? (Közbeszólások az MSZP padsoraiból: December 10.!) Az egyik banktól - hogy ne nevezzem meg -, 300 dollár átutalását kérte egy magyar állampolgár Kolozsvárra, egy magyar kulturális programhoz. Megérkezett Kolozsvárra ebből 276 dollár, tehát huszonvalamennyi dollár átutalási költségekre ment el!
(10.00)
Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Ha indulatos leszek ennek a mondatnak a kimondásával, akkor meg tetszenek érteni, miért: nem erre valók a hitelintézetek, hogy így fedezzék a költségeiket, vagy mondjam, hogy így gazdagodjanak meg! Persze, hogy a profit minden üzlet számára jogos, de az a tisztességes profit a versenyszférában. Itt, attól tartok, hogy a monopólium jelenségének vagyunk tanúi, mert azt gondolja az a bank, hogy ha ő nem csinálja, akkor ennek az átutalónak majd el kell utaznia Kolozsvárra, hogy átadja ennek a kulturális egyesületnek a pénzt, vagy meg sem történik, egek ura!
Tehát ilyen gondjaink is vannak, és jó, ha tudatában vagyunk, tisztelt Ház, hogy a hitelintézeteink bizony nem mindig tesznek eleget az elvárásoknak. Ezért térek vissza azokhoz a pontokhoz, amit megneveztem itt a felszólalásomban: a felügyelet kérdéséhez.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me