FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Négy módosító javaslatot nyújtottunk be Podolák György képviselő úrral a hitelintézeti törvény módosítására. A 11., 13., 16., 18. számot viselik az ajánlásban ezek a módosító javaslatok.
A javaslataink közös vonása, hogy a szövetkezeti hitelintézetek és a más pénzügyi vállalkozások közötti különbségeket igyekeztünk a módosító javaslatainkban csökkenteni. Így például ez a törvénymódosítás a tagok számát illetően tízszeres elvárást fogalmaz meg a szövetkezeti hitelintézetek esetében.
Felmerül a kérdés, hogy indokolt-e ebben a törvényben ilyen nagy különbséget tenni az ilyen jellegű pénzintézetek között.
Úgy gondoljuk, hogy ezt a különbséget célszerű lenne enyhíteni. Ennek több megoldása is lehetséges. Az egyik például az, ha a többi pénzügyi vállalkoznál is 15-nél több tag jelenlétét várnánk el. Úgy gondoljuk, hogy ez egy alapos felvetés, hiszen ha a befektetők biztonságáról beszélünk, akkor a több tag elvárása erre némi garanciát is jelentene, hiszen az elmúlt években Magyarországon a tagok alacsony száma miatt adódtak különböző problémák. Tehát úgy gondoljuk, hogy ezeknél a pénzintézeteknél is megfontolandó lett volna a tagok számának az emelése.
Ha ez nem, akkor viszont vitatjuk, hogy a szövetkezeti hitelintézetek esetében miért kell 13-szoros taglétszámot elvárni a többi pénzügyi vállalkozáshoz képest. Nem hisszük, hogy az a kockázat, amit a szövetkezeti hitelintézetek jelentenek, az éppen, mondjuk, egy 13-szoros taglétszámelvárásban fogalmazható meg, ennek nem látjuk az indokoltságát.
A másik módosítás, amelyben ezt az indokolatlan különbséget érzékeljük, hogy a törvényjavaslat a más pénzügyi vállalkozások esetében eltörli a tulajdonszerzési korlátot, azaz a minimálisan elvárható 15 tag esetében bárki szerezhet 15 százaléknál nagyobb részesedést.
(9.40)
Nem akarom a dolgot dramatizálni: egy tag akár 99 százalékost is szerezhet egy ilyen pénzintézetnél. Azt gondoljuk, hogy ez is egyfajta kockázatot jelent a befektetők számára, és arra is volt már Magyarországon példa, hogy ez mivel járhat, hogyan rendülhet meg egy pénzügyi vállalkozásnak a működése, és az mit jelent a befektetők számára. Ezért önmagában is megfontolandónak tartjuk ennek a tulajdonosi korlátnak az eltörlését. Ha mégis úgy gondolja a kormány, hogy ez indokolt, akkor viszont az is megkérdőjelezhető, hogy miért kell ezt a korlátot fenntartani a szövetkezeti hitelintézetek esetében; vagy ha fenn kell tartani ezt a korlátot, miért kell a korábbi formában fenntartani, tehát talán a 15 százalékos tulajdonszerzési korláton is lehetett volna enyhíteni.
A többi módosító javaslatot nem indokolom meg, mert meglehetősen bonyolultak, ugyanakkor azt szeretném elmondani, hogy a módosító javaslataink mögött az feltétlenül meghúzódik, hogy a szövetkezeti hitelintézetek esetében talán senki sem vitatja, hogy ezek speciális pénzintézetek, működési szabályaik és feltételeik eltérhetnek a többi pénzintézettől, ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy ezeket a különbségeket mégis mérlegelni kellene. Nagyon fontosnak tartanánk, hogy ha ez a törvény módosul is, a következő évben a kormány fontolóra venné és áttekintené a szövetkezeti hitelintézetek helyzetét, és az ő esetükben meghatározó szövetkezeti törvény módosításával összefüggésben, ezen hitelintézetek szervezeteinek a véleményét is meghallgatva, módosítaná a következőkben a rá vonatkozó törvényeket.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me