DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten újra nem sikerült elnököt választani a Magyar Televízió élére. Szívem szerint sértő szavakkal illetném azokat, akik megakadályozták a választást, mert a titkos szavazás miatt elvben nem tudható, hogy kik ők, és talán, ha sértegetném őket, végre megnyilatkoznának, hogy miért tették, és mi volt tettükben a ráció.
Persze tudjuk, hogy kik azok, akik politikai parancsra, minden indok nélkül a káoszra, a legyen minél rosszabbra szavaztak: a Fidesz és az MDF kurátorai, akik a rendelkezésükre álló 10 szavazatból 7 érvénytelent adtak le. Igaza van a kuratórium elnökének, aki egyébként maga is közéjük tartozik: a választási kudarc nem írható a médiatörvény hibáinak számlájára.
A német rendszer is hasonlít a magyarhoz, ám a közszolgálati televízió ott mégsem marad elnök nélkül. Nálunk - mondja önkritikusan a kuratórium elnöke - hiányzik a törvény mögül a politikai kultúra, illetve a konszenzusra való hajlam.
Akik most megakadályozták az elnökválasztást, ugyanazok, akik az elmúlt években kormánypártiként ellenzéki partnereik nélkül ülhettek a tulajdonosi testületben. Kényükre-kedvükre teremthettek maguknak elnököt, miközben - mondhatnánk - úri passziójukhoz tízmilliárd számra kapták az akkori kormánytöbbségtől az adóforintokat; igaz, közben sikerült leverniük 10 százalékra a Magyar Televízió nézettségét.
A romboló döntés most különös kegyelmi pillanatban érkezett. Soha eddig ennyi kiváló szakember nem jelentkezett a feladatra, hogy megszilárdítsák vagy inkább megteremtsék az európai demokráciákban alapintézménynek számító köztelevíziózást. Akik most nem akartak elnököt, azok a jelek szerint csak pártszolgálatost tudnak elképzelni e poszton. A kormánypártok így kénytelenek azzal számolni, hogy az ellenzék továbbra is az eddigi magatartást követi: minden, a közszolgálati televízió konszolidálását célzó elképzelést ellenez, mert úgy tűnik, vagy övék a televízió, vagy legyen káosz, hogy kiabálni lehessen: vége a szabadságnak, saját állami televíziót akarunk!
Mit lehet ilyen helyzetben tenni? Megpróbálhatnánk gyorsan, részlegesen módosítani a médiatörvényt, hogy legyenek civilek a pártdelegáltak helyett. Boldogan megtennénk, de nem lehet illúziónk: a mai ellenzéki pártok ebbe se mennének bele, mint ahogy az előző ciklusban is visszautasítottak minden ilyen kezdeményezést, és mint ahogy most sem hajlandóak az előfizetői díj, hivatalos nevén a készülékhasználati díj helyett kiszámítható, stabil rendszer megteremtésében a konszenzust keresni.
Az SZDSZ azonban ebben a helyzetben is a konszolidált, nézhető, közszolgálati műsorokkal működő és átlátható gazdálkodású televízió megteremtésére törekszik. Mindeközben megkíséreljük egy új médiatörvény megalkotását, amely - tanulva az elmúlt évekből - rendezni kívánja a közszolgálati televízió és rádió működését, felmérve, hogy mit képes színvonalasan eltartani a magyar adófizető. Kis lépések nyomán már ma is átláthatóbb, de még messze nem átlátható a televízió, elmozdult a mélypontról, de még messze nem átgondolt program alapján működő, vagyontalan és a racionális gazdálkodás elemi feltételeivel sem rendelkezik, közszolgálatinak csak jó szándékkal nevezhető, mert csak néhány műsorában felel meg e normának. De fontos lépés, hogy a szabad demokrata kurátorok javaslatára elfogadták a Magyar Televízió átláthatósági programját, mostantól nincs a szerződéseknél titkossági záradék, a televízió kidolgozza, hogy az adófizetők ellenőrizhessék a közpénzek sorsát.
Arra törekszünk, hogy ha elnök nélkül, akkor akár erre berendezkedve is teremtsünk normális viszonyokat. Ki tudja, egy szép napon talán a parlamenti ellenzék és az ellenzéki kuratóriumi delegáltak is megértik, hogy nem a botránykeltés, nem a mostani állapot tartósítása áll az érdekünkben. Hiszen köztársaság, köztelevízió és közélet csak egy van, ezt kell normalizálni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me