DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Noha nem tisztem, hogy megvédjem SZDSZ-es képviselőtársaimat, csak az igazság kedvéért kell azt megjegyeznem, hogy az SZDSZ-es képviselőtársak mindössze egyetlenegy módosító javaslatot adtak be ehhez a törvénytervezethez, így nyilvánvaló, hogy a részletes vitában ezzel kapcsolatosan nem kívánnak felszólalni, azért, mert ezt már megvitattuk a bizottsági ülésen, és nem kapott egyharmad támogatást sem ez a javaslat. Egyébként ők az egész törvénytervezettel úgy, ahogy van, egyetértenek, ezért nem is adtak be módosító javaslatokat.
Nem kívánom az általános vitát felmelegíteni, mint ahogy Pettkó András képviselőtársam felszólalásának első részében tette, én mindenesetre annyit szeretnék leszögezni, nem felel meg a valóságnak az, hogy ez a törvényjavaslat engedélyezi a fogyasztást a 18 éveseknek meg az az alattiaknak. Nem engedélyezi ez senkinek, ez a törvényjavaslat félremagyarázása.
Tisztelt Országgyűlés! Az általános vitában eddig körülbelül hét órát vitatkoztunk itt a plenáris ülésen, az első fordulóban körülbelül két órát, a másodikban öt órát. A társadalom egy részétől és a sajtókritikáktól is azt kaptuk meg, hogy mereven elbeszéltünk egymás mellett. Kétségtelen dolog, hogy mutatkoztak az egymás mellett történő elbeszélés jelei - mint annyi más törvény vitájában is -, azonban meggyőződésem, hogy a mindenki által elmondott, szakmailag alátámasztott érvek egy jelentős része meghallgatásra talál és meghallgatásra talált. Éppen ezért jelezni kívánom - mint ahogy a számítógépes rendszeren más olvasható, és holnap az alkotmányügyi bizottság ülésén is megvitatásra kerül - a törvénnyel kapcsolatosan, hogy a javaslat belső harmóniáját és a belső büntetési rendszerét megtartva, jelentős módosításokra fog sor kerülni kormányzati támogatással, amelyek az indokolt szigorítás irányába hatnak.
Most csak az ajánlás 7., 14., valamint 66. pontjában írt és már tárgyalt módosító javaslatokra kívánom felhívni a figyelmet. A 7. pontban életfogytiglan tartó szabadságvesztés fenyegetettségét állítja vissza a törvényjavaslat a hatályos szabályozással kapcsolatban. Ugyanezt egy kapcsolódó módosító indítvány a paralel törvényi tényállásra is megteszi, amikor jelentős mennyiség és egyéb minősítő körülmények is fennforognak a dílerek oldaláról természetesen. Továbbá utalnék arra, hogy a 14. pontban egy nagyon sokat vitatott törvényhelynek, azt hiszem, megnyugtató megoldására tettünk a bizottság által és a kormány által is támogatott javaslatot, ami pedig azt mondja, hogy a törvénykönyv 283. §-ának (2) bekezdése, az (1) bekezdés b) és d) pontja, valamint e) pontjának 2. alpontja nem alkalmazható, ha az elkövetővel szemben a cselekmény elkövetését megelőzően három éven belül legalább egy alkalommal kábítószerrel visszaélés miatt indított büntetőeljárás keretében az elkövető büntetőjogi felelősségét megállapították vagy vele szemben a vádemelést elhalasztották.
Tehát egyetlenegyszer fordulhat elő. Éppen ezért tartjuk ezt a módosító javaslatot jelentősnek, mert korábban a törvény indokolása utalt ugyan erre, ez azonban teljesen egyértelműen mindenki előtt világossá teszi azt, hogy az elterelésnek ezekben az esetekben csak egyetlenegyszer van törvényi lehetősége. Ezt a javaslatot egyébként konzekvensen végigvezetjük az eljárásjogokon is úgy, hogy a nyomozati szaktól kezdődően a különböző eljárási cselekmények kapcsán ez az intézmény használható és a gyakorlatban alkalmazható lesz.
A 66. pontra visszatérően, illetve előrelépve szeretném jelezni a tisztelt Országgyűlésnek, hogy ellenzéki javaslat - Répássy Róbert javaslata -, továbbá szocialista képviselők javaslata - Avarkeszi Dezső, Szitka Péter, Arató Gerely, sorolhatnám tovább is - elhagyni javasolja a 14 év alatti gyermek sérelmére elkövetett emberölés minősített esetének a megszüntetését. Tehát továbbra is életfogytiglan tartó szabadságvesztéssel fenyegeti a törvény ezt a bűncselekményt. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)
Mindezek előrebocsátása után - befejezem, elnök úr - mindössze annyit szeretnék még egyszer elmondani, hogy nem beszéltünk el teljesen eredménytelenül egymás mellett. Köszönöm szíves figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me