DR. CSÁKABONYI BALÁZS

Full text search

DR. CSÁKABONYI BALÁZS
DR. CSÁKABONYI BALÁZS (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Én magam is örömmel nyugtázom azt, hogy elképzeléseink közelednek egymáshoz, azonban azt szeretném elmondani, hogy az elterelést illetően ezzel a módosítással, amit az imént említettem, tehát, hogy az csak egyszer alkalmazható, és egy utolsó lehetőségként kell funkcionáljon, tehát az eltereléssel kapcsolatos elképzeléseink továbbra is változatlanok, de én nagyon jól tudom, hogy az ellenzéknek is a nevelés, a felvilágosítás és a megelőzés az elsődleges érdeke. Ebből a célból kell, azt hiszem, majd a végrehajtás során összefognunk.
A 66. szakaszban említett, 14 év alatti gyermek megölésével kapcsolatos módosító javaslatunkat egyrészt a családon belüli erőszak elharapózása indokolja, azonban el kell mondanunk, hogy ez némi feszültséget fog okozni az ítélkezési gyakorlatban, mégpedig az újszülött megölésével kapcsolatos törvényi tényállás miatt. Ugyanis ez bent marad a törvénykönyvben, mert ugye, nem lehetne akkor az egyik oldalon az újszülött megölését - aki ugyancsak 14 év alatti - privilegizálni, a másikat pedig életfogytiglan történő szabadságvesztéssel büntetni. Úgyhogy a bírói gyakorlatnak majd a szülő nő idézőjelbe tett védelme, de mégiscsak védelme érdekében majd a tudatzavarral kapcsolatos és a büntethetőséget korlátlanul enyhíthető Btk.-rendelkezések irányába kell elmozdulni, mert különben az általános esettől eltekintve problémát fog okozni.
Még egyszer, köszönöm szépen azt, hogy közös erőfeszítéseinket jónak értékelte, és amiket én itt elmondtam, azok már megtalálhatók a számítógépes rendszeren, holnap jönnek az alkotmányügyi bizottság elé vitára.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me