DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azért jelentkeztem felszólalásra, mert úgy gondolom, hogy azokra a megnyilvánulásokra, amelyek az imént elhangzottak, mindenképpen szükséges röviden reagálnom, és, ha ez a későbbiekben is szükségessé válik, akkor szeretnék részt venni a vitában.
Pettkó András képviselő úr, amikor felszólalt, akkor azzal kezdte a mondandóját, hogy az SZDSZ ráerőltette az akaratát az MSZP-re. Ki kell önt ábrándítanom, képviselő úr, sem így, sem amúgy nem történt a dolog, se az MSZP nem erőltette ránk az akaratát, se az SZDSZ nem erőltette az MSZP-re. Már csak azért sem, mert ennek a törvényjavaslatnak az előkészítése nem a frakciókban folyt, hanem az Igazságügyi Minisztériumban, szakértők bevonásával, hosszú hónapok és évek tapasztalatainak alapul vételével, és nagyon gondos szakmai előkészítést követően.
Annak igazán örülünk, hogyha mind a két kormánypárt alapvetően támogatni tudja a törvényjavaslatot, s nyilván azokat a módosításokat, amelyekről már részben Csákabonyi képviselő úr is említést tett, részben mi is tudjuk akceptálni, és voltak azok, amelyeket kevéssé tudunk akceptálni. Ha ön majd el fogja olvasni az ajánlást, amiben összegyűjtik a módosító javaslatokra vonatkozó lényeges rendelkezéseket, akkor ezt ön is tapasztalhatja majd.
(19.20)
Arról mindenképpen szeretnék néhány szót szólni, hogy ön azt említette, engedélyezzük, mármint a kormányzat elképzelése szerint ez a törvény engedélyezni fogja az iskolai drogfogyasztást; és ebben a tekintetben akár Lezsák képviselő úr megnyilvánulására is reagálhatok. Pettkó képviselő úr részéről ezt igazából nem tudom pontosan, miért tette. Vagy azért, mert ön nem olvasta el figyelmesen a törvényt, vagy mert nem értette meg, vagy mert nem akarja esetleg megérteni, ha ön megértette.
Tudniillik ha ön elolvasta figyelmesen a törvényjavaslatot, megértette ezt a törvényjavaslatot, akkor ön nem vonhat le abból ilyen következtetést. Józan ésszel ezt senki nem állíthatja, hogy bármiféle legalizálást szeretne ez a törvényjavaslat megvalósítani.
Itt kell kitérnem azokra a levelekre, amelyek közül most már néhány a kezembe került, és nem az imént megszólaló képviselő urakkal kapcsolatban kell ezt megemlítenem. A nagyobbik ellenzéki párt néhány képviselője által különböző helyekre megküldött levelekről van szó, amely levelekben... hát enyhén szólva modortalanság, enyhén szólva méltatlan az országgyűlési képviselői magatartáshoz az, amit tesznek az illető képviselők. Részben képviselőként, részben pedagógusként - hiszen többen közülük pedagógusok -, részben pedig szülőként, mert tudom, hogy gyermekes apákról és anyákról van szó, egyszerűen hihetetlen felelősségnek gondolom azt, hogy egy törvényjavaslatból kiragadnak egy fél mondatot; még csak nem is egy egész mondatot, holott sokszor egy egész mondat kiragadása is félrevezető lehet az értelmezés kapcsán. Ennek a bizonyos törvényhelynek csak egy kis részét, egyik felét idézik; azt a felét, amely az egésznek a lényegét adja, azt már nem. Nevezetesen azzal a csekély mennyiséggel kapcsolatban az elterelés lehetőségét biztosító tényállásnak csak azt a felét idézik, amely lehetővé teszi ezt az elterelést. Azt a felét már nem idézik az érintett képviselő urak, amelyben arról van szó, hogy "feltéve" - azaz az elterelésnek nagyon komoly, nagyon konkrét törvényi feltétele van. Az a feltétele, tehát feltéve, hogy az érintett, aki ellen a csekély mennyiséggel kapcsolatos fogyasztás miatt eljárás indult és büntetőeljárás hatálya alatt áll az érintett személy, az illető igazolja az elsőfokú ítélet meghozataláig okirattal, hogy legalább hat hónapig folyamatos, kábítószer-függőséget gyógyító kezelésben, kábítószer-használatot kezelő más ellátásban részesült, hogy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson vett részt.
Az az idézet, amely ezekben a levelekben található, teljesen olyan fényben tünteti fel ezt a törvényjavaslatot, mintha mi valóban legalizálni szeretnénk. Holott önök is és az érintett levelet megírók is kell hogy tudják, hiszen ott áll előttünk a törvényhely, hogy erről szó nincs.
Szeretném megismételni: pontosan tudatában vagyunk annak, hogy a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények, a kábítószer-élvezet az egyik legsúlyosabb társadalmi jelenség. Nekem is tizennégy éves lányom és kétéves fiam van, nagyon nem örülnék neki, ha valaha is kipróbálná bármelyikük a kábítószert. (Az elnök csengetéssel jelzi az idő lejártát.) Én magam sem próbáltam, nem szeretném, ha ők is kipróbálnák.
Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez ne így legyen. De önmagában csak a büntetőjog, amikor a végén odacsapunk egy durvát és erőset, azt bizonyítják az elmúlt évek, hogy nem biztos, hogy a kívánt eredményt meghozza. (Az elnök ismét csenget.) Méltányoljuk az erőfeszítést, de miután a statisztika azt igazolja - bocsánatot kérek, elnök úr! -, a statisztika azt igazolja, hogy ez nem feltétlenül vált be, úgy gondoljuk, hogy meg kell próbálni más megoldást is keresni.
Erre törekszünk, ehhez kérjük az önök segítségét, de kérem önöket, hogy vélelmezzék (Az elnök folyamatosan csenget.), mi is azt szeretnénk, hogy visszaszoruljon a kábítószer-fogyasztás Magyarországon.
Köszönöm szépen, és bocsánatot kérek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me