LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Számos módosító javaslat foglalkozik bizonyos bűntettek büntetésének eddigi fenntartásával vagy az enyhítéssel. Ezeknek az indítványoknak a közös vonása az, hogy elismerik a bűntettet. A vita nem a bűntett tényének megítélésében van, hanem inkább a büntetés mértékében.
Én elsősorban nem a büntetési mérték igazságos nagyságáról szóló vitában kívánok most állást foglalni, hanem a bűnelkövetés meglétében vagy annak tagadásában fennálló nézetkülönbségekben. Ilyen jellegű nézetkülönbség jut felszínre a bizottsági ajánlás 13., 15. és 16. pontja alatt szereplő módosító javaslatok elbírálása során. Ezek a módosító indítványok közösek abban, hogy a kábítószerek kínálása, átadása bűncselekmény, mivel lehetőséget teremt kábítószerfüggés kialakulására, sőt a legtöbb esetben ez a kínálás célja.
A törvény enyhítése mellett érvelők gyakran hangoztatják - itt is elhangzott a tisztelt Házban -, hogy a drogkínálók nem lehetnek bűnözők, hiszen nem lehet hasznuk az ingyenes kínálásból. Ez nagyon téves érvelés, utalt erre egyébként szocialista képviselőtársam is, mert nem veszi figyelembe a drogkereskedelem szakosodását. Ennek az illegális kereskedelemnek állandó szereplői azok az úgynevezett beetetők, akik épp az ingyenes kínálat révén teszik drogfüggővé azokat a fiatalokat, akik a drága kábítószert egy első kínálkozó árustól valószínűleg meg sem vásárolnák. Nemhogy nem büntetendő, és ártatlan szereplői a drogkereskedelemnek a beetetők, hanem épp a legszámítóbb, legcinikusabb, azaz a leginkább büntetésre méltó bűnözők.
Az ajánlás 16. pontja, amely fenntartaná az oktatási intézmények területén kábítószert kínáló személyek büntethetőségét, az egész törvényjavaslat vízválasztója. Az oktatási intézményekben koncentrálódik a fiatalság, azaz itt lehet a legveszélyesebb a drogbeetetők és a drogkereskedők működésének legalizálása. Talán nem véletlen az, hogy Csákabonyi Balázs képviselőtársam ezen a területen jelezte, hogy nagyon biztató változás, módosítás várható. Nem ismerjük ezt a módosító indítványt, de Csákabonyi Balázs képviselő úr iránti korábbi és ma is meglévő tiszteletem elbizakodottá tesz, és nagyon bízom abban, hogy valóban egy fordulópontot jelenthet majd e törvénytervezet, -javaslat megítélésében is.
Azt feltételeztem természetesen, hogy jó szándékból született ez a törvény, de a pokolba vezető út is jó szándékkal van kirakva, és a poklok kínjait élik meg azok, akik áldozatai lehetnek ennek a rossz törvénytervezetnek.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me