PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőjeként először megdöbbenésemről szeretnék szólni, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége nem képviselteti magát a mostani vitaszakaszban. Álláspontom szerint a Szabad Demokraták Szövetsége mint kisebbik koalíciós partner a Btk. előttünk fekvő módosításában ráerőltette akaratát a nagyobb pártra, a Magyar Szocialista Pártra.
A büntető törvénykönyv tervezett módosítása az elmúlt héten heves vitát váltott ki a tisztelt Házban, nem véletlenül. A javaslat kábítószer-fogyasztásra vonatkozó tervezett változtatása jelentős büntetőpolitikai fordulatot jelent az eddigiekhez képest, ám ennek a fordulatnak sajnos nem előre, a fejlődés irányába mutatnak a következményei. Az eddigi büntetőpolitikai szigornak megvolt az oka, amellyel az 1998-as elfogadásakor a negatív sajtóvisszhang ellenére is egyetértettek a szakemberek.
A körülmények mára mit sem változtak, ezért értetlenül és megdöbbenve állunk a tervezett módosítások előtt. Kormánypárti képviselők különböző statisztikai adatokkal és vizsgálati eredményekkel próbáltak bennünket meggyőzni a múlt héten arról, hogy szükséges és időszerű a drogfogyasztás liberalizációja.
(19.00)
Tisztelt Képviselőtársaim! Nincs olyan szám és vizsgálati adat, amely engem, egy 14 éves fiú- és egy 16 éves lánygyermek édesapját mint szülőt megnyugtat, ha az általános iskolákban és a gyermekvédelmi intézményekben engedélyezni fogják a 18 év alattiak számára csekély mennyiségű kábítószer fogyasztását. És nincs olyan szám és adat, mely engem mint országgyűlési képviselőt meggyőz arról, hogy elfogadjam és támogassam a Btk. tervezett módosítását.
A kábítószer-fogyasztással kapcsolatos álláspontom a "ne próbáld ki", amelyet minden képviselőtársam figyelmébe ajánlok. Ez nemcsak álláspont, hanem hitvallás is. Meggyőződésem, hogy minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy távolt tartsuk a kábítószertől gyermekeinket. Ha azonban az már a közelükbe férkőzött, mert az iskolák előtt, a szórakozóhelyeken leselkednek rájuk a mindenre elszánt dílerek, akkor viszont gyermekeinket kell távol tartanunk a kábítószertől. Azt viszont tűzzel-vassal. Ha a prevenciós programok kevésnek bizonyulnak és nem segítenek, akkor a jog adta lehetőséget kell eszközként használnunk. Ezért adtam be módosító indítványt Csampa Zsolt képviselőtársammal együtt, melyben a törvényjavaslat 21. §-ának teljes eltörlését javasoltuk.
Tisztelt Képviselőtársaim! Vegyük komolyan a kábítószer-problémát! Ne feledkezzünk meg arról, hogy veszélyt jelent gyermekeink egészségére és jövőjére, és ezek után ne csak hangzatos szavakat használjunk! Szakértői vélemények szólnak arról, hogy az egyszeri kipróbálás után függőséget okozhat a kábítószer, függőségről pedig nemcsak fizikai, hanem pszichikai értelemben is beszélhetünk. Ne becsüljük le ennek a jelentőségét, mert - ahogyan biztosan önök is tudják -, aki egyszer függővé vált, az örök életére függő marad, csak jobb esetben nem használja a szert.
A büntetőjog eszközei arra valók, hogy védelmet nyújtsanak az állampolgároknak, a társadalom egésze számára. Meggyőződésem, hogy a Btk. kábítószer-fogyasztásra vonatkozó tervezett módosításának nem ez a célja. Ha elfogadja a tisztelt Ház, kiszolgáltatja gyermekeinket a kábítószer veszélyének. Kérem kormánypárti képviselőtársaimat, számoljanak ezzel!
(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me