DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a 2002. november 23-ai, szombati ülésnapján foglalkozott a T/1317. számú törvényjavaslattal, és egyhangú szavazással ajánlja a tisztelt képviselőtársaim figyelmébe, alkalmasnak ítélve a javaslatot mind az általános vitára, mind pedig - kisebb korrekciókkal - végül is elfogadásra.
A bizottságban, a szavazási eredménynek megfelelően, meglehetősen egyhangú polémia folyt, már abban a tekintetben, hogy egyetértés mutatkozott abban, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozás menetében a szükséges jogharmonizációs lépéseknek ezekre a törvényekre is ki kell terjednie. Ezzel együtt is a vitában részt vevők nehezményezték azt a körülményt, hogy ezt a két, egyébként önmagában is fontos törvényt egy törvényjavaslat keretei között tárgyalja a Ház, hiszen más habitus szükséges az egyikhez, más a másikhoz.
Megítélésünk szerint az az indokrendszer, miszerint az Európai Unióhoz való csatlakozás jogharmonizációs folyamata teszi szükségessé a módosítást, a géntechnológiáról szóló törvényre sokkal inkább illeszkedik, mint az állatvédelmi törvényre. Hiszen - és ezt örömmel üdvözölte a bizottság is - az állatvédelmi törvény módosításában sokkal hangsúlyosabb elem az, hogy az elfogadása óta eltelt időszak és végrehajtásának tapasztalatai számos olyan pontot mutattak föl, amire egyébként a civil szerveződések folyamatosan rámutattak, aminek a pontosítása, a módosítása indokolt. Ezzel összefüggésben örömmel nyugtázta a bizottság azt is, hogy az ez év október 4-ei parlamenti állatvédelmi nyílt napon elhangzottak közül nagyon sok szerepel a törvényjavaslatban.
Az elmondás alapján is érzékelhető és látszik, hogy a bizottságban - bár mindkét módosításra kerülő törvény fontosságát hangoztatták az érintettek - elsősorban az állatvédelmi törvény rendelkezései körül folyt a polémia. Ennek megfelelően talán a parlamenti vitákban is kevésbé lenne a két törvény ilyen furán kezelve - hiszen a géntechnológiáról szóló törvényjavaslathoz például a bizottsági vitában csak egy véletlenszerű megjegyzést fűztek a képviselők, az állatvédelmiről pedig bővebben kívántak volna beszélni.
Miközben az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága általános vitára alkalmasnak ítélte a törvényjavaslatot, és az indoklásában is megjelent eredményeit elismerte - még egyszer mondom tehát: nem vitatván a mostani módosítás fontosságát -, szóvá tették a képviselők, hogy az állatvédelmi törvény elfogadása óta mindmáig forrásoldalról hiányos a végrehajtás.
(15.40)
Ennek az állatvédelmi törvény egyik kötelező előírása is hangot ad, nevezetesen maga a törvény, egy külön törvényre utalva ugyan, de az állatvédelmi hozzájárulás fizetéséről szól. Tudott - hiszen most a költségvetési törvény vitája is zajlik -, hogy az állatvédelmi feladatokra egyik-másik tárcánál egyik-másik jogcímen kifizetések eszközölhetők, ezek azonban az ugyancsak az állatvédelmi törvényben megfogalmazott egyik lábát adják a költségeknek, a másik láb, a másik forrás, ez a bizonyos állatvédelmi hozzájárulás hiányzik. Éppen ezért a bizottsági véleményben is szeretnénk hangot adni azon véleményünknek, hogy a bizottság fontosnak tartja ennek a mindmáig elmaradt törvénynek a mielőbbi meghozatalát, hiszen ez lehet garanciája annak, hogy nemcsak a források fölötti évenkénti osztozkodás határozza meg az e célra fordítható összegeket, hanem, ha úgy tetszik, a dolog menetébe be van építve a szükséges forrás.
Összegezve és zárva a bizottságban elhangzottakat, szeretném még egyszer megerősíteni és kérni a tisztelt Országgyűlést, hogy a törvényjavaslatot támogassák, korrigálják néhány ponton, és a végén támogassák elfogadását is.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me