DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Legelőször is elnézést kérek Lezsák úrtól, aki az MDF szónokaként várakozik, hogy elmondhassa a véleményét. Ígérem, nem nyomok több kétpercest, én is megtartóztatom magam.
Viszont Pap János úr mondandójából kisüt számomra egy olyan dolog, hogy nyilván, aki magával az egész tevékenységgel nem ért egyet, és tulajdonképpen a legszívesebben betiltaná az egész tevékenységet, az elég nehezen tudja elfogadni annak a törvénynek a módosítását is.
Csakhogy azt gondolom, a géntechnológiai tevékenységet nem mi hoztuk létre a törvénnyel. A mi lehetőségünk az, hogy a lehető leggaranciálisabb szabályokat állítsuk föl - csak meg kívánom erősíteni a Kis Zoltán képviselőtársam által elmondottakat -, amivel keretek között tudjuk tartani, a veszélyeit próbáljuk ezzel minimalizálni. Ez egy keret jellegű törvény, éppen azért, amit Szanyi államtitkár úr elmondott. Nem lehet, inkvizíció volna belefoglalni a törvénybe a tudományos igazságokat. Azt hiszem, ez az út sem járható.
Az állatvédelmi törvény kapcsán többször hallom azt, hogy "inkább az emberek védelméről alkotnátok törvényt". Azt gondolom, ez nagyon csalóka dolog, viszont jól jelzi, hogy bizony, a törvényhozás eredményeként létrejött jogszabályok végrehajtásával sok-sok baj van, hiszen egyébként az összes törvény vagy a legtöbb törvény, amit nem az állatok védelméről és kíméletéről hozunk, az ember védelméről szól.
(16.40)
Azonban az állatvédelmi törvény létezése hatott, és azt gondolom, akárhogy is sikerült szabályozni az állatvédelmi őrszolgálatok dolgát, a létezése, létrehozatalának a lehetősége megint csak hatni fog, és éppen azon a ponton keresztül, amelyben a legfontosabb egyébként ezekben az ügyekben változtatni: a szemléleten keresztül. Igazán az a fontos, hogy ne az legyen az első reakcióm, hogy egy állatot, akárhogy is néz ki az az állat, eltiporjak.
Azt hiszem, ez mint társadalmi szemlélet, ma még sajnos inkább jellemző, mint a törvényben megfogalmazott kímélet. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me