DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Előbb a kétpercest. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Csak azért, hogy ne keverjem bele a mondandómba: egyetértek én azzal, hogy sürgős az állatvédelmi törvény, csak nem ennyire sürgős, sőt nem sürgős a genetikai módosításról szóló törvény, talán ezt próbáltam is hangsúlyozni.
Kevésszer értettem egyet annyira Orosz úrral, mint most, de néhány dologra azért szeretném felhívni a figyelmet, ez pedig a következő.
A fenntarthatóság és a genetikai módosítás az én felfogásomban és a fenntartható felfogásban is nagyon messze áll egymástól, mert míg a fenntarthatóság valaminek a megőrzése, a genetikai módosítás pedig a megváltoztatás valamilyen célból, tehát a kettőt itt nagyon nem szabad összemosni.
A másik a versenyképesség az EU-ban vagy sem. Azt gondolom, és nemcsak gondolom, hanem tudom is, Magyarország olyan élelmiszerekkel, olyan alapanyagokkal rendelkezik - szürkemarha, mangalica és még sorolhatnám -: semmit nem kell rajta változtatni, úgy, ahogy van, meg kell őrizni. Csak ezt a tevékenységet úgy hívják, hogy génbank, nekünk erre kell figyelni; és azért génbank, hogy még véletlenül se szóljunk bele abba a genetikai állományba, ami van, és ezzel mi királyok vagyunk a világon, ha szabad ezt mondani, képviselő úr.
Tehát nem hiszem, hogy mi azzal fogunk előnyt szerezni az EU-ban vagy bárhol a világon, hogy genetikai módosításokat hajtunk végre. Ilyen téren egyébként már lényegesen előttünk járnak, isten ments nekünk ezt tenni, nekünk azt kell megőrizni, ami van, és az kiváló.
Amit ön mondott a kacsa- és a libatömés kapcsán: nem tudom, képviselő úr, ön fogyasztott-e már olyan kacsa- és libamájat, amit nem tömtek, csak úgy nevelték fel, úgynevezett parlagi módon, ha szabad így nevezni. Azok, akik ilyen terméket állítanak elő, ők nem eszik meg azt a májat, amit tömés után kapnak, hanem azt a májat eszik, mert ők úgy hívják ezt faluhelyen, hogy beteg máj - mi azt nem fogyasztjuk, az a piacnak kell.
(16.10)
Azt gondolom, ahhoz, hogy ugyanannyi májat tudjunk kivinni, mint eddig, nem kell mást csinálni, nem kell tömni a kacsát és a libát, hanem dupla annyit kell tartani. Egyébként a húsa nagyon finom, a mája is nagyon finom - kisebb lesz a mája, hát istenem, kisebb lesz a mája, és nem lesz úgynevezett beteg máj.
A húsról (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) és a vágóhídi stresszről pedig csak annyit, hogy ma már mérhető, kimutatható, hogy a húsban megjelenik a vágóhídi, illetve a vágási stressz, és ez komoly gondokat okoz.
Köszönöm szépen. Elnök úr, akkor ez volt a kétperces, ugye?

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me