DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR, az egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Az egészségügyi bizottság november 19-ei ülésén megtárgyalta a T/1317-es törvényjavaslatot. A bizottsági vitában elhangzott, hogy a törvényjavaslat eredeti formájának benyújtásakor Magyarország az első volt, aki ezt a területet szabályozta. Az azóta eltelt időszak, a tudomány fejlődése és elsősorban a genetika és a genetikai kutatások fejlődése, valamint az európai uniós csatlakozás, az ott elfogadott rendeletek és szabályok miatt is szükségessé vált ennek a törvénynek a módosítása. A törvényjavaslat bizottságot érintő részében az emberi gén és génállomány módosítására vonatkozó részeket, mint tudjuk, az egészségügyi törvény szabályozza. A mostani módosítás is megtartja annak a törvénynek az alapkoncepcióját.
A törvényt azért a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium terjesztette be, mert a genetikailag módosított növény- és állatfajták vonatkozásában ez a minisztérium hatáskörébe tartozik.
A hatályos jogszabályok szerint 2005-ben kerülhetne ilyen növényfajta Magyarországon forgalmazásra.
A jelenlegi törvény is kiemeli a humán kérdéseket, illetve a genetika humán-egészségügyi és humán-gyógyszergyártási felhasználását is, és ezt külön rendelet szabályozza.
A törvény értelmében a genetikailag módosított szervezeteket és az ezeknek az emberi szervezetre okozott hatását a géntechnológiai bizottság vizsgálja, melynek beszámolója megjelenik az FVM hivatalos lapjában.
A genetikai kutatásokat, és különösen a humángenetikai kutatásokat, a géntechnológiai eljárásokat véleményező bizottság felügyeli, amely tárcaközi bizottság, és számunkra megnyugtató, hogy a 17 főből álló bizottságban a MATESZ képviselői is jelen vannak.
A bizottsági vitában elhangzott, hogy az FVM kész megjelentetni a genetikai kutatások eredményeit és mindenkor információt adni mindezen kérdésekről. Az úgynevezett A típusú tevékenységgel az egészségügy, illetve az ETT humángenetikai bizottsága foglalkozik. Azért is fontos ezekkel a kérdésekkel foglalkozni, mert számos esetben géntechnológiával állítanak elő gyógyszereket, géntechnológiával módosított szervezetekkel termeltetnek számos, az egészségügyben fontos gyógyszert, hatóanyagot.
Nagyon jó, örvendett a bizottság annak, hogy a törvény szabályozza azt, hogy 2004. december 31-éig vissza kell vonni a géntechnológiával módosított és jelenleg is használt anyagokat, szervezeteket, amelyek az emberi egészségre veszélyesek, például az ember- és az állatgyógyászatban antibiotikum-rezisztenciát okoznak. Nagyon helyesnek tartotta a bizottság, hogy ez beépült a törvényjavaslat tervezetébe.
A törvényjavaslatnak az állatvédelemre vonatkozó részével a bizottság természetesen nem foglalkozott, csupán a genetikai kérdéseket tárgyalta. Ennek megfelelően a bizottság a törvényjavaslatot egyöntetűen általános vitára ajánlja, és elfogadásra ajánlja a Háznak. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me