HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt hiszem, ez egy nagyon értelmes és értékes vita, kár, hogy ilyen kevesen követjük nyomon. Engem mind Pap János, mind Kis Zoltán előadása őszintén megragadott, és az a különbség is, ami kettőjük között volt, hogy amíg Pap képviselőtársam egy nagyon tiszteletre méltó, teoretikus szempontból közelítette meg a kérdést, addig Kis Zoltán azokra a gyakorlati következménye és kérdésekre reagált, amelyek a mindennapi életben bekövetkeznek, például, hogy a több milliárd embert valamilyen módon etetni kell.
Másrészt pedig, amit Pap János gondolatához csak szeretnék hozzáfűzni, hogy szerintem a törvényhozás a tudománynak - filozófiai alapon helyesen - végül is igazi korlátokat nem tud szabni, vagy csak módjával tud szabni. Amikor itt a kísérletek következtében nagyipari termelés folyik, abba nyilván egy törvényhozás be tud avatkozni, de tudományos szinten sokkal kevesebb lehetőségünk van erre.
Az állatviadalokat említette Kis Zoltán. Aki színháztörténelemmel foglalkozott, az tudja, hogy a régi Pesten, a régi színházépületeket leginkább kutyahecc céljára, kutyaviadalra vagy állatviadalra hasznosították 200 éve, és ebből szerezték azt a pénzt, amiből aztán az első magyar színdarabokat bemutatták, és 200 éve elődeinknek ugyanilyen morális problémát okozott, a városvezetésnek a különböző állatviadalok betiltása.
Végül hozzátenném, mert nem hangzott el még egyetlen felszólalásban sem, hogy a törvényjavaslat állatvédelmi része - nagyon helyesen - betiltja az ilyen magánszervezésű delfin- és cápashow-kat, amelyek annyi szenvedéssel járnak, és olyan brutális jeleneteket hordoznak magukban, és kizárólag állatkertek rendezhetnek a jövőben delfin- és cápabemutatót. Gondolom, ezzel is mindannyian egyetértünk.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me