JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az önkormányzati bizottság a november 28-ai ülésén tárgyalta meg az előterjesztést. A bizottság feladata volt az általános vitára való alkalmasság minősítése.
A bizottsági vita során nagy egyetértés volt a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között. Ezt az egyetértést a szavazási eredmény is kifejezte. Arról tudok beszámolni a Ház előtt, hogy a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot.
Röviden szólnék a vitában elhangzottakról, mert annak ellenére, hogy egyhangú volt a szavazás, mégsem arról kell beszámoljak, hogy nem volt vita, mert igenis, képviselőtársaink hozzászóltak a napirend tárgyalása kapcsán.
Elhangzott államtitkár úr expozéjában, hogy tulajdonképpen három kérdéskört tartalmaz az önkormányzati törvény módosítására benyújtott javaslat. Ez a három témakör: a forrásmegosztás, a könyvvizsgálói értékhatár és a vagyonkimutatás, illetve a leltár ügye.
A két utolsó témakör teljesen egyértelmű, semmiféle vita nincs: ez szükséges, meg kell hozni ezeket a lépéseket.
A forrásmegosztással kapcsolatban is addig teljes az egyetértés, hogy szükséges, rendezni kell ezt a problémát. Az is elhangzott, hogy jelentős összegről van szó. Az is elhangzott a bizottsági ülésen, hogy érthető és jogos aggály van úgy a Fővárosi Közgyűlés részéről, mint a kerületek részéről is. Egyik fél sem szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy a másiknak kiszolgáltatottja lenne. Úgy gondolom, ez nagyon jogos elvárása is minden félnek, minden érintettnek.
Az nagyon fontos, hogy ez a törvény még nem jelenti a probléma végső megoldását. Egy későbbi törvényben kell majd pontosan meghatározni azokat a dolgokat, amelyeket ez a törvény előír, konkrétan, hogy a forrásmegosztás legyen feladatarányos. Úgy gondolom, az önkormányzati törvényből, az önkormányzatiságból adódik, hogy feladatarányos legyen, hogy a fővárosban és a különböző kerületek között is színvonalbeli különbség abból ne adódjon, hogy a forrásmegosztás milyen formában kerül megvalósításra.
Az, hogy a feladatok milyen mértékben jelentkeznek az egyes kerületekben, a Fővárosi Közgyűlés feladata hogyan jelentkezik, ennek a meghatározása külön törvény feladata. Ez az, ami nagyon alapos és pontos munkát igényel. Valamennyien reményünket fejeztük ki: bízunk benne, hogy találunk olyan megoldást, amely pontos számítás alapján korrekt megoldást tesz lehetővé annak a nem kis összegnek, a következő évben minden bizonnyal több mint 200 milliárd forintos összegnek az elosztására. Éppen ezért támogatja a bizottság az indítványt. Ellenzéki oldalról annyi hangzott el, hogy jó lett volna, ha ez a szabályozás már a 2003. évi költségvetés elfogadásánál is segítené Budapest fővárosban a forrásmegosztást. Ez ma technikailag már nem kivitelezhető. Azt gondoljuk, a következő törvény elfogadása, az előkészítő munkák olyan stádiumban vannak, ami alapján ma már erre nincsen lehetőség.
Ezen ellenzéki észrevétel birtokában is még egyszer azt tudom mondani, hogy a bizottság általános vitára egyhangúlag alkalmasnak tartotta, és kéri a tisztelt Házat, hogy a törvényjavaslatot fogadja el.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me