PETTKÓ ANDRÁS

Full text search

PETTKÓ ANDRÁS
PETTKÓ ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőjeként, Újpest polgárainak az érdekeit szem előtt tartva, a forrásmegosztás rengetegében bolyongva többször felmerült bennem a kérdés, hogy a rendszerváltás - mely megjegyzem, az akkori gazdasági életben mutatkozó mélypont egyenes következménye volt - következtében kialakult önkormányzati rendszer miért nem tudta kezelni a helyi szükségleteket kielégítő, a szubszidiaritás elvét megkövetelő közigazgatási és lakossági szolgáltatást ellátó feladatok gazdasági következményeit.
A fővárosi és a kerületi önkormányzatok kétszintűsége a feladatok és a hatáskörök szétválasztásának rendszere az eltelt 12 évi gazdálkodás távlatából úgy ítélhető meg, hogy a kerületi önkormányzatok számára a költségvetés, a gazdálkodás törvényi szabályozása nem biztosított kellő garanciákat. A többségi elv alapján ugyan, a köz érdekét szolgálva, de a helyi alapjogok védelmének csorbításával - mondom mindezt azzal a lokálpatriotizmussal, mely minden, Újpestért dolgozó, küzdő ember lelkületében benne van.
A forrásmegosztás törvényi szabályozásának két felvonásáról kell beszélnünk, melyet az 1992-94. évekre a fővárosi és a fővárosi kerületi önkormányzatokról szóló 1991. évi XXIV. törvény szabályozott, a 17. §-tól a 20. §-ig, és 1995-től kezdődően a helyi önkormányzatokról szóló, többször módosított 1990. évi LXV. törvény szabályoz. Az 1992-94. évekre érvényes törvényi szabályozás szerint a megosztott bevételek köre: a magánszemélyek jövedelemadójából - az állami költségvetésről szóló törvény alapján - a települési önkormányzatokat megillető rész; az egyéb központi adók; az állandó népesség egészéhez kapcsolt normatív állami támogatás; a helyi adókból származó bevételek. Ezt az időszakot sokkal kiszámíthatóbb, tervezhetőbb és nem utolsósorban a többség akaratát tükröző gazdálkodás jellemezte.
Az 1995-től érvényes szabályozás lényegében 1992-től változatlanul hagyta a megosztandó bevételek körét, csupán tartalmi változást jelentett, Ennek egyik oka, hogy 1995-től az állandó népesség bizonyos korcsoportjaihoz kapcsolódó normatív állami hozzájárulások kerültek a megosztandó bevételek körébe, a másik a fővárosi igazgatási és közművelődési feladatokhoz kapcsolódó, az állandó népesség után járó normatív állami hozzájárulásnak a megosztandó bevételek köréből történő kikerülése.
Az 1994. évi LXIII. törvény intézkedése alapján a fővárosi gazdálkodásra a két szintből adódó sajátosságok miatt külön szabályokat is meg kell állapítani a törvényalkotóknak. Ezeket találjuk meg az Ötv. 64. és 64/C. §-aiban. Fontos rendezőelvet állapít meg a törvény az önkormányzati gazdálkodás alapját képező bevételeket illetően. Deklarálja, hogy a bevételek a ténylegesen gyakorolt feladat- és hatáskör arányában illetik meg a fővárosi, illetve a kerületi önkormányzatokat. A törvény rendelkezése alapján a fővárosi önkormányzatok differenciáltan részesülnek az önkormányzati bevételekből.
A bevételek négy csoportját alakítja ki a törvény attól függően, hogy ki jogosult a bevételre. A bevételek első csoportját alkotják azok a bevételek, amelyek a Fővárosi Önkormányzatot és valamennyi kerületi önkormányzatot is önállóan és közvetlenül megilletnek. A bevételek másik csoportját az osztott bevételek képezik. Ezek részben a Fővárosi Önkormányzatot, részben pedig a kerületi önkormányzatot illetik meg. A megosztás a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe tartozik. A döntés előtt köteles a közgyűlés a kerületi képviselőtestület véleményét kikérni. Kötelezi a törvény a Fővárosi Önkormányzatot, hogy a véleményadásra legalább tíz napot biztosítson.
Tulajdonképpen ez volt az a negatív törvényalkotás, melyben a kerületi önkormányzatok részéről úgymond tiltottá vált az egyetértési jog, hiszen a véleménynyilvánítással a Fővárosi Önkormányzat azt csinál, amit akar, hiszen csak egy pipa, hogy ezt a feladatot is elvégezte. Semmi jogi következménnyel nem jár a döntése, hiszen nincsenek olyan garanciális kötelezettségei, amelyeket számon is kérhetnek tőle.
Az 1994. évi Ötv.-re vonatkozó módosítás ezt teljes egészében legalizálta számukra. Változtak ezzel a kerületeket képviselő delegáltak küldésének sarokpontjai is, hiszen ettől kezdve nem küldhettek a Fővárosi Közgyűlésbe kerületi érdekeket képviselő embereket.
(14.10)
Ez a törvényi szabályozás volt az az önkormányzati autonómiát sárba tipró intézkedés, amely egy demokratikus jogállamban nem elfogadható. Az Alkotmánybíróság 47/2001. november 22-ei határozatában megállapította, hogy mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenes helyzet keletkezett azáltal, hogy az Országgyűlés a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi törvényben nem állapította meg a törvény 64. § (4) bekezdésében, a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek 64. § (5) bekezdése szerinti megosztásának, a kerületi önkormányzatok számára az alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában biztosított önkormányzati alapjog védelmének garanciális szabályait. Az Alkotmánybíróság felhívja az Országgyűlést arra, hogy jogalkotási kötelezettségének 2002. december 31-éig tegyen eleget.
Azért nem tudok egyetérteni a Bőhm András képviselőtársam által elmondottakkal, hiszen ha az előttünk lévő törvényt fogadjuk el, akkor az Alkotmánybíróság ezen döntése nem fog érvényesülni a 2003. évben.
Az Ötv. 64. § (5) bekezdése úgy ad felhatalmazást a fővárosnak, hogy az jogi kötöttségek nélkül, széles mérlegelési jogkörben rendelkezhet az Ötv. 64. § (4) bekezdésében meghatározott bevételi források felett. Döntési szabadságának egyetlen eljárási feltétele van, nevezetesen az, hogy ki kell kérnie a képviselő-testületek előzetes véleményét. A vélemény azonban a közgyűlést nem köti, szabad belátásától függ, hogy döntése során figyelembe veszi-e vagy sem, illetőleg milyen mértékig veszi figyelembe. A Fővárosi Önkormányzat maga is gazdasági érdekeltséggel rendelkezik ezeknek a forrásoknak az elosztásában. A Fővárosi Önkormányzatnak ez a forrásmegosztást befolyásoló érdekeltsége magában hordozza a centralizációs törekvések érvényesülésének, a kerületi önkormányzatok önállósága csorbításának lehetőségét. Lehetőséget ad arra, hogy a kerületi önkormányzatokat az alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontja alapján megillető autonómia sérüljön. Ezért az önkormányzati rendeletalkotás körébe utalt forrásmegosztás tekintetében törvényi szabályoknak kell megteremteni azokat a garanciákat, amelyek a főváros érdekeivel szemben a kerületi önkormányzatok alkotmányban szabályozott alapjogait védelemben részesítik, biztonságot nyújtanak arra, hogy az anyagi források hiánya a kerületi önkormányzatok feladatellátását ne veszélyeztethesse.
Ezért az Alkotmánybíróság megállapította: alkotmányellenes helyzet keletkezett azáltal, hogy az Országgyűlés az Ötv.-ben nem szabályozta a Fővárosi Önkormányzatot és a kerületi önkormányzatokat osztottan megillető bevételek megosztásának elveit és részletes szabályait.
A kormány által a jogalkotási kötelezettség teljesítésének szándékával benyújtott törvénytervezettel kapcsolatban a fentiekben leírt kötelezettségek ismeretében az alábbi véleményem fogalmazódott meg a Magyar Demokrata Fórum országgyűlési képviselőjeként:
A törvénytervezet nem tesz eleget az Alkotmánybírósági határozatban előírt jogalkotási kötelezettségnek, hiszen konzerválja és ezzel továbbra is fenntartja a mulasztásos alkotmánysértés állapotát, hiszen semmit nem szabályoz, csak időhúzási színezete van.
Nincs meg a forrásmegosztás elosztásának garanciális szabályozása, mert a tervezetben említett külön törvény még nem került napirendre, s ennek esetleges elkészülte esetén is csak 2004. évi forrásmegosztás időszakát jelöli meg, tehát az elosztás elveit továbbra is a Fővárosi Önkormányzat saját hatáskörben végezheti a 2003. évi költségvetést illetően, a kerületek beleegyezése nélkül.
Bizonyára elkerülte a figyelmét az előterjesztőnek, de továbbra is csak véleményezési jogot ad lehetőségként, holott a kerületek egyetértési jogának visszaállítása már régóta szükségszerű. Ennek hiánya nagyban csorbítja a kerületek önálló döntési lehetőségét.
Az Alkotmánybíróság határozata már több mint egy éve előírta a jogalkotási kötelezettséget. Ez ismert volt a jelenlegi kormány előtt is, ennek ellenére a beterjesztett törvénytervezet fércmunka, nem kidolgozott, nem biztosítja a kerületi önkormányzatok védelmét, garanciális tételek hiányában, nem felel meg az előírt kötelezettségeknek. Így a 2003. évi forrásmegosztás továbbra is a régi elvek mentén kerülhet végrehajtásra, sárba tiporva az önkormányzatiság elvét. Hol itt a törvényesség, a helyi önkormányzati szint védelme? Hol van a jogalkotási kötelezettség végrehajtása? A törvényhozói hatalommal élni lehet, de visszaélni nem, hiszen az elszámoltatás a választópolgárok kezében van.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja által benyújtott módosító indítványokat.
A kerületek is többet érdemelnek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me