DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hozzászólásomban a módosító javaslatok közül az ajánlás 1. számában jelzett módosító javaslattal kezdeném, ami magának a törvényjavaslatnak a címét kívánja megváltoztatni. A cím megváltoztatása természetesen magában hordoz tartalmi és szemléletbeli változásokat is. A jelenleg előttünk fekvő törvényjavaslat a közéleti szerepet betöltő személyek állambiztonsági múltjának nyilvánosságáról szól. Ezzel szemben a mi módosító javaslatunk azt irányozza elő, hogy az egyes fontos, valamint közbizalmi és közvéleményt formáló tevékenységet betöltő személyeket ellenőrizni kell.
(20.40)
Ennek az a gyökere, hogy ebben a kérdésben tulajdonképpen 1994, a törvény első elfogadása óta megítélésem szerint konszenzus és egyetértés mutatkozott. Nevezetesen abban, hogy azt ellenőrizni kell, hogy ezek a személyek végeztek-e az egykori állambiztonsági szolgálatokhoz kapcsolódó tevékenységet, ezt ellenőrizni kell, aminek következménye is van.
Az önök javaslata ezzel szemben kizárólag a nyilvánosságra hozatalról szól, tehát változtat az eddigi közmegegyezésen alapuló vagy a parlamenti politikai erők megegyezésén alapuló javaslaton. A következmény annak idején vagy a jelenleg hatályos törvényben az volt, hogy aki a törvény hatálya alá eső tevékenységet végzett, azt az átvilágító bírák felszólították a lemondásra.
Az ajánlás 2. pontjában tett módosító javaslattal azt a tevékenységet próbáljuk körülírni, amely az ellenőrzés vagy átvilágítás tárgyát képezi. Ebben a kérdéskörben is egyetértés mutatkozott a politikai erők között a jelenleg hatályos törvény mentén, ami azt mondja, hogy ez az ellenőrzés, átvilágítás, vagy ahogy önök mondják, nyilvánosságra hozatal, a III/III-as, tehát a III-as főcsoportfőnökség III-as csoportfőnökségére vonatkozik.
Ebben egyetértés mutatkozott, még akkor is, amikor az egyik politikai erőben voltak olyan hangok - a Szabad Demokraták Szövetségében -, amelyek valóban a teljes III-as főcsoportfőnökség átvilágítására vonatkoztak, azonban ez az álláspont kormányzati szerepben magán a párton belül sem tudott többségi támogatást szerezni, hiszen ezt a törvényt, amely jelenleg hatályos, maga Kuncze Gábor terjesztette be szabad demokrata belügyminiszterként. Ez az egyetértés megváltozott, illetve annyival bővült - és ebben talán a kormánypárti és az ellenzéki oldal között is egyetértés mutatkozik -, hogy terjesszük ki a teljes III-as főcsoportfőnökségre a javaslatot.
Mit mond a Fidesz javaslata ezek mellett és ennek tudomásulvételével, hogy a teljes III-as főcsoportfőnökségre vonatkozzon? Ez a javaslat alapvetően az úgynevezett hálózati személyekre, illetve az állományban lévő személyekre szól, és azoknál keresi az egyértelmű együttműködést az egykori titkosszolgálatokkal, illetve az állambiztonsági szolgálatokkal. A Fidesz azt mondja, hogy a teljes gépezet működésében, akik részt vettek ennek a működtetésében, azokat helyezzük átvilágítás alá. Tehát tudomásul véve, hogy a piramis alsó részén vannak ezek a hálózati személyek, akik közül ugye volt, aki önként, volt, aki társadalmi kapcsolatként, volt, aki hivatalos kapcsolatként szolgáltatott információt; ezek fölött voltak a hivatásos személyek, nevezetesen a nyílt és az szt-tiszti állományú személyek; valamint magában a hierarchiában, a Belügyminisztérium hierarchiájában is voltak ennek vezetői, például a belügyminiszter, akire ez a törvény nem terjed ki; és mindez az egész apparátus, az egypártrendszer irányítása, tehát a Magyar Szocialista Munkáspárt irányítása, illetve annak vezető szerveinek irányítása alatt működött, ezért azt javasoljuk, hogy a Magyar Szocialista Munkáspárt vezető szerveinek a tagjaira, tehát a Központi Bizottság és a Politikai Bizottság tagjaira is terjedjen ki az átvilágítás. Hasonló elvek alapján azokra a személyekre is, akik egy évnél hosszabb ideig függetlenített párttitkárként dolgoztak.
Kiterjed a javaslatunk arra, hiszen az is egy állambiztonsági tevékenység... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me