DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A végén kezdjük, hogy mi az elsődleges kérdés. Valóban az az elsődleges kérdés, ebben egyetértünk államtitkár úr, hogy Medgyessy Péter milyen program alapján és hogyan kormányozza Magyarországot. A parlamentben a viták alapvetően erről szólnak.
De érkezett a parlamenthez egy törvényjavaslat, amiről eddig azt hittem, hogy mind a két oldal úgy ítélte meg, hogy szabályozásra van szükség. Mind a két oldal. Nem voltam itt, amikor talán azon ment a vita, hogy ki nyújtott be előbb, ki nem, de az én olvasatomban teljesen egyértelmű volt, hogy mind a két oldal, a kormánypárti oldal és az ellenzéki oldal is szabályozást tartott szükségesnek. Vélhetően azért - én el tudom mondani a mi érveinket -, mert kiderült, hogy a jelenleg hatályos ügynöktörvény nem vagy nem jól működik. Mert ahelyett, hogy kiszorítaná a politikai közéletből azokat, akik együttműködtek az egykori állambiztonsági szolgálatokkal, a politikai hierarchia legtetején álló személyről, magáról a miniszterelnökről derült ki, hogy a titkosrendőrséget, a politikai rendőrséget szolgálta.
Tehát államtitkár úr, úgy gondolom, hogy szabályozás szükségessége mind a két oldalon felvetődött.
(21.00)
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Önök is terjesztettek be, közel egy időben terjesztettük be a törvényjavaslatot.
Wiener György képviselőtársamnak arra a kérdésére, hogy mi az értelme az átvilágításnak, hogy egyáltalán van-e értelme, és mi a szankciók jelentősége: valóban, akkor van értelme az átvilágításnak és az ellenőrzésnek, ha ahhoz következmény fűződik. De attól, hogy egy következmény - és ez a konstrukció, hogy következmény fűződik - nem tetszik önnek, attól még nem jelenti azt, hogy az alkotmányellenes, mert például a jelenlegi szankciórendszer alkotmányos. Én úgy gondolom, hogy jelenleg a cél nem az, hogy nyilvánosságra kerüljön, hanem hogy lemondásra (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) szólítsák fel azt a képviselőt, aki együttműködött a titkosszolgálatokkal.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me