DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Beszéljünk akkor néhány szót a szankcióról, mert Tóth András és Wiener György is érintette, sőt erre fűzte fel mondanivalóját. Jelenleg is van szankció. Jelenleg is van szankció: az a szankció, hogy lemondásra szólítják fel az átvilágító bírák, amikor az átvilágítás eredményeként megállapításra kerül, hogy együttműködött az egykori állambiztonsági szolgálatokkal.
Téves Wiener Györgynek az az értékelése, amelyben azt mondja, hogy elismertem, hogy alkotmányellenes a javaslat, a legvégén szereplő javaslat. Azt mondtam, lehet, hogy felvetnek vele szemben alkotmányossági aggályt, de ha a szándékban megegyezünk, akkor lehet találni olyan megoldást, amely mindenkinek az aggályát félre tudja tenni. Itt valóban az a probléma, hogy önök ezt nem is akarják, csak egy ilyen alkotmányossági burába helyezik. Kicsit érdekes ez az alkotmányos túlérzékenység; meg kívánom jegyezni, hogy az önök által szolgált MSZMP teljesen alkotmányellenesen működött, úgyhogy ez a nagy érzékenységük sajátos.
Miről is van szó? Arról van szó, hogy a szankciórendszert, tehát a jelenleg hatályos törvény szankciórendszerét a Magyar Szocialista Párt enyhíteni akarja. A Fidesz ezt a szankciórendszert szigorítani akarja. Létezik alkotmányos megoldás. A jelenlegi megoldás kiállta az alkotmányosság próbáját. Mi ennél egy szigorúbb verziót szeretnénk, és szeretnénk, ha ennek megtalálhatók lennének az alkotmányos megoldásai. De hangsúlyozni kívánom: a jelenlegi szankciórendszer teljes mértékben alkotmányos.
Ugye, mi azért akarunk szigorítani, mert azt láttuk, hogy a törvény nem vagy nem jól működik. Kicsit furcsának tartom, hogy ha ezt a jogalkotást ez szüli, hogy e törvény nem működik, önök a jelenlegi törvényt is több ponton gyengíteni, enyhíteni akarják. Ezt nyilván nem tudjuk elfogadni, és ezzel szemben fogjuk a módosító javaslatainkat megfogalmazni, mint ahogy eddig is tettük.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me