DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Kosztolányi Képviselő Úr! Az előbb általam röviden bemutatott módosító, illetőleg kapcsolódó módosító indítványok azt célozták, hogy minél szűkebb legyen az a kör, amelyre a tényfeltárás kiterjed. Ennek következtében már eleve nem támogatunk olyan javaslatot, amely ezt a kört bővíteni szeretné.
Meg kell azonban jegyeznem, hogy van ezen túlmenően egy alkotmányjogi és egy politikai indok is arra nézve, hogy az ön javaslatát miért nem tudjuk támogatni. A politikai ok mindössze annyi, hogy ha a hatalmat gyakorló közszereplőkre korlátoznánk a tényfeltárást, illetőleg ha szélesebb kört vennénk - ebbe még azok is beletartoznának, akik befolyásolják a közvéleményt -, az ügyvédség akkor sem tartozna ebbe bele.
Tehát eleve a törvényjavaslat nem számolt az úgynevezett közbizalmi körrel, és számos más közbizalmi szereplő is kimarad a törvényjavaslatból, például az orvosok.
Az alkotmányjogi érv pedig rendkívül egyszerű: az Alkotmánybíróság 60/1994-es határozatában egyértelműen úgy foglalt állást, hogy egy meghatározott, egységes ismérvet kell a csoportosítás során alkalmazni. Ha kiragadjuk az ügyvédeket a közbizalmi körből, abban az esetben teljes mértékben hiányzik ez az ismérv, tehát ez a rendelkezése a törvényjavaslatnak, amit ön el kíván benne helyezni, mindenféleképpen alkotmányellenes lenne, nem állná ki az Alkotmánybíróság próbáját.
Ezen túlmenően pedig megjegyzem: elég sok ügyvédet ismerek, de nem tartozom az ügyvédség érdekképviselői közé (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), mégis azt mondom, hogy ön fontolja meg, hogy fenn kívánja-e tartani ezt a módosító javaslatot.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me