DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Demeter Ervin Képviselő Úr! Csak látszólag nem azokról a módosító indítványokról beszéltem, amelyeket ön ismertetett. Tudniillik egyetlen értelme van annak, hogy az MSZMP Központi Bizottságának és Politikai Bizottságának tagjait ellenőrzés vagy átvilágítás alá vessük: az, hogy utána őket el akarjuk tiltani a közszerepléstől, közfunkciók betöltésétől, hiszen - mint erre például Tóth András képviselőtársam is utalt, s a korábbi vitaszakaszban, az általános vitában én is hoztam fel erre példákat - mindenki előtt ismert vagy megismerhető, hogy kik voltak ezen testületek tagjai, kik vettek részt ezen intézmények munkájában.
Tehát amikor az ön javaslatait alkotmányellenesnek nyilvánítottam, akkor ezt kiterjesztettem azokra a módosító indítványokra is, amelyek a közvetlenül az alaptörvénnyel szembenálló indítványokat meg kívánják alapozni.
Kitérnék nagyon röviden arra is, hogy mi is annak a konszenzusnak a lényege, ami 1994 és 2002 között a politikai pártok között fennállt: az ennek a konszenzusnak a lényege, hogy nyilvánosságra kell hozni az érintettek nevét. Az, hogy előzetesen megléphetik azt, hogy visszavonulnak, és ezáltal mentesülnek a nyilvánosság alól, ugyan a törvényjavaslatban nincs benne, de ma is adott ez a lehetőség, mert tudják azt, hogy kikre fog kiterjedni a tényfeltárás, és ma lemondhatnak a funkciókról különféle okokra, ürügyekre hivatkozva. Tehát ez a lehetőség adott.
Mind a két elképzelésnek, mind a '94-esnek, mind a 2002-esnek az a közös jellemzője, hogy a szankció nem más, mint a nyilvánosság. Mert az, hogy az átvilágító bírák valakit felszólítanak lemondásra, nem szankció, hiszen az égvilágon semmiféle jogkövetkezménye nincs.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me