DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Demeter Ervin téved, amikor azt állítja, hogy mi bármiféle enyhítést kívánunk. Mi sem enyhíteni, sem szigorítani nem akarunk. Alapvető célunk az, hogy a nyilvánosság tájékozott legyen a közszereplők múltjáról. Több alkalommal is elmondtam azt, hogy nem jogi szankciókat kívánunk bevezetni, hanem az a célunk, hogy a választók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek.
Ugyanakkor egy szélesítés szerepel ebben a törvényjavaslatban, mert nemcsak a III/III-as csoportfőnökség tagjait, hálózati személyeit, úgynevezett operatív kapcsolatait vetnénk a tényfeltárás alá, hanem a III/I-eseket, a III/II-eseket, a III/IV-eseket is, valamint azokat is, akik a katonai felderítés területén működtek. Tehát ilyen értelemben egy jóval tágabb kört érint a törvényjavaslat. Lehetővé teszi azt, hogy a választók biztos forrásból szerezzenek ismereteket arról például, hogy ki volt kémelhárító, ne pedig a kitűnő polgári orgánum, a Magyar Nemzet próbálja őket ebben a tárgykörben felvilágosítani. Több alkalommal is említettem már, hogy egyik alapvető célunk az, hogy az ilyesfajta politikai támadások, visszaélések lehetőségeit kiküszöböljük.
Nagyon röviden utalnék Nyitray képviselőtársam felvetésére is. Ő mélységes cinizmusról beszélt. Semmi köze a javaslatunknak a cinizmushoz, semmiféle hátsó szándék emögött nincs. Van azonban egy nagy félelem Nyitray képviselőtársamban a médiától: nem olyan meghatározó, nem olyan döntően befolyásoló a média és annak munkatársai, ahogy ön hiszi. A média sem tudja valakiről elhitetni azt például, hogy nem volt kémelhárító, ha az volt.
Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me