DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Először is leszögezem, hogy semmitől nem irtózom, mindent felül lehet vizsgálni, mindennek megvannak a maga politikai és jogi keretei. Ha ezek a keretek adottak lennének az önök számára, ha elértek volna egy abszolút kétharmados többséget, akkor önök ezt már biztosan felül is vizsgálták volna, megvoltak erre önöknél a megfelelő politikai szándékok, a megfelelő politikai elképzelések. Való igaz az, hogy nem írta alá azt a dokumentumot az SZDSZ, és nem írta alá a Fidesz. De miért nem írta alá? Azért nem írta alá, mert nem értett egyet azzal, hogy mikor és miként történjen az első alkalommal a köztársasági elnök választása, nem pedig az akkor született dokumentum alapelveit kérdőjelezték meg.
Azt is meg kell jegyeznem, hogy az akkori megállapodások alapján született egy alapvetően revízió alá vett alkotmány, tulajdonképpen nem egyszerű alkotmánymódosítás történt, hanem egy csaknem teljesen új alaptörvény jött létre, és ez az alaptörvény mindenkit kötelez arra, hogy betartsa, egészen addig, ameddig alkotmányos keretek között nem vizsgálják felül. Ezek az alkotmányos keretek pedig Magyarországon egy kétharmados, mégpedig abszolút kétharmados többséget feltételeznek. Tehát ha önök elérnek egy abszolút kétharmados többséget és ennek alapján megváltoztatják az alkotmányt, és kimondják azt, hogy aki az MSZMP-ben ilyen vagy olyan funkciót betöltött, az nem rendelkezhet passzív választójoggal, illetve nem tölthet be közhivatalt, akkor ezt én nem fogom politikailag helyeselni, politikailag támogatni, de mindenféleképpen kénytelen leszek tudomásul venni, mert ez lesz benne az alaptörvényben, ez lesz az alkotmányos rend egyik pillére.
Megjegyeztem azonban, ha ilyen változtatást hajtunk végre az alkotmányon, akkor az az alkotmány már nem felel meg a jogállamiság alapvető követelményinek, hanem egy nagyon jelentős visszalépést jelent a múltba. Hogy melyikbe, ezt ön tudja. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me