TÓTH ANDRÁS

Full text search

TÓTH ANDRÁS
TÓTH ANDRÁS (MSZP): Elnök Úr! Köszönöm a szót. Röviden szeretnék részt venni ebben a vitában - megpróbálom indulattól mentesen.
Én azt gondolom, hogy ha elfogadjuk az Alkotmánybíróságnak azt az igényét, hogy homogén körök legyenek, olyan homogén körök, amelyek esetében a körbe való bekerülés szubjektív eleme maximálisan kizárható, akkor az biztos, hogy egy természetes elválasztóvonal a közhatalmat gyakorlók és a közhatalmat nem gyakorlók között van. És amikor ennek a törvényjavaslatnak az ügyében kidolgoztuk a módosító indítványainkat, akkor mi ezen sokat gondolkodtunk, hogy hol van az a természetes határ, és hol lehet ezt úgy megvonni, hogy a későbbiek során se alkotmányos, se egyéb politikai természetű botrányok ne kísérjék ezt a kérdést.
A határt természetesen tágabb körben is meg lehet húzni. Egyet nem lehet, képviselőtársaim: azt nem lehet, hogy mazsolázunk; azt nem lehet, hogy magánháborúinkat beemeljük ennek a törvénynek a vitájába; nem lehet, hogy évtizedek során joggal, okkal, nem tudom, milyen okkal összeszedett sérelmeket egy törvényjavaslat keretében kívánjuk orvosolni. Ez, sajnos, nem megy. A törvényhozás ehhez nem eszköz. A törvényhozásnak - bármennyire nehéz és fájdalmas - szikárnak kell lennie, tárgyilagosnak kell lennie, és bizony, az előzetesen kialakított alkotmányos elveknek megfelelően kell zajlania.
Ennek megfelelően, mi továbbra is azt tartjuk, hogy a legtisztességesebb és az alkotmányos kritika szempontjából a legbiztosabb az a megoldás, amit javasolunk, hogy csak a közhatalmat gyakorló személyekre terjedjen ki a törvény, az átvilágítás a tényfeltárás szempontjából, és mindenki mást hagyjunk ki ebben a vonatkozásban.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me