DR. BŐHM ANDRÁS

Full text search

DR. BŐHM ANDRÁS
DR. BŐHM ANDRÁS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A kormány színes jogalkotás-előkészítési tevékenységében és ezen belül a GKM értékes jogalkotás-előkészítő tevékenységében nyilván nem a jogi tevékenység csúcsa ez a jogszabály, éspedig nem azért, mert nem felel meg a jogalkotás szabályainak bármilyen módon, hanem azért, mert - ismerjük el - ez a jogszabály lényegében technikai típusú, amit részint napi igények keletkeztettek, várták el, hogy megalkotásra kerüljön egy ilyen jogszabály, másrészt pedig az EU-jogharmonizációs igények követelték meg egy ilyen típusú jogszabálynak a megalkotását. Azt gondolom, hogy a parlament minden oldaláról támogatást fog kapni, tekintettel arra, hogy nem látom az okát, hogy minimális módosítási igények kielégítésével miért ne lenne bárki részéről - még egyszer mondom - ez a technikai típusú jogszabály támogatható.
Lehetőség szerint nem kívánok alkalmazkodni ahhoz a gyakorlathoz, hogy minden felszólaló ugyanazokat a mondatokat elmondja, amelyek egy ilyen típusú jogszabályból kiemelhetők. A miniszter úr lényegében a teljesség igényével ismertette azt a négy fő csoportot, amelyek köré ennek a jogszabálytervezetnek a mondanivalója fölfűzhető, és kiemelte azokat az elemeket - amiket megerősített a gazdasági bizottság többségi, sőt egyhangú véleményének a képviselője is -, azokat a főbb szempontokat, amiket dicsérni és elismerni kell. A magam, illetve a frakció részéről ugyanezeket az elemeket emelem ki. A belföldi jogalkotás és a belföldi jogszabályokhoz való alkalmazkodás szempontjából valóban annak van jelentősége, hogy bizonyos adatvédelmi szabályok és elvárások a most megalkotásra kerülő módosított jogszabállyal összhangba kerülnek.
Egy szemérmes része eddig elhallgatásra került, hadd emeljem most ki. A pótdíjak behajtásával, illetve a közúti forgalom szabályainak a megsértésével kapcsolatban az erre feljogosítottak, a közútkezelők adatvédelmi hiányosságok miatt nem ütköznek abba, hogy a bírságot ne tudják megfelelően érvényesíteni. Megítélésem szerint ennek nem elsősorban költségvetési vonzata van, hanem a jogkövető magatartásra van hallatlanul nagy hatása. Akkor, amikor pontosan tudjuk, hogy az autópályákon közlekedők ellenőrzése - hadd ne minősítsem -, a következménye, a dolog praktikuma mit hoz magával, egész egyszerűen meg kell erősíteni a pótdíj kiszabására jogosult szervek - s nemcsak az autópályán, az autóúton, hanem másutt is - fellépésének a lehetőségét, és amennyiben erre technikai lehetőségünk ötlet vagy pénz híján ma még nincs is, legalább a jogszabályi környezettel kell elősegíteni ennek az érvényesítését.
Mindezek alapján - maradéktalanul kapcsolódva és szándékosan elkerülve mindazok megismétlését, amit itt már hallottunk - nem kívánom kihasználni a rendelkezésemre álló tízperces időkeretet, hanem azt kérem, hogy a tisztelt Ház támogassa ezt a jogszabálytervezetet, az SZDSZ-frakció ezt minden elemében támogatni fogja.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me