LENGYEL ZOLTÁN

Full text search

LENGYEL ZOLTÁN
LENGYEL ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm szépen. Gyakorlatilag hátrányba kerülnek azok a gépjárművezetők, akiknek egykategóriás jogosítványuk van. Úgy érzem, indokolatlanul kapnak könnyebbítést és mentesítést azok, akiknek több gépjármű-kategóriára szóló vezetői engedélyük van.
Tovább folytatva: a törvénytervezet valóban üdvözlendő, és nagyon hasznos, hogy az engedély nélkül tevékenységet folytatók is felelősségre lesznek vonhatók az elkövetkezendő időben, és a módosítást követően rájuk is alkalmazhatók lesznek a jogszabályok. Ez mindenképpen javítani fogja az engedéllyel rendelkező vállalkozások versenyképességét.
Azt viszont mindenképpen át kellene gondolnunk, hogy számos szigorítás és szabályozás érte a belföldi árufuvarozókat, autóbuszos személyszállítókat az elmúlt időszakban, ami egyrészt az EU-csatlakozás előtt az összhang megteremtésével, másrészt pedig a belföldi rendszer stabilizálásával kapcsolatos, de ezek a szigorítások összességében már olyan mértékűek, hogy bizonyos vállalkozásméretnél már lehetetlenné teszik a fuvarozás rentabilitását. A gépjárművek után fizetendő kaució, a járműpark-korszerűsítési támogatás csökkentése mind-mind költségnövekedést fog okozni az elkövetkezendő időszakban. A másik oldalon viszont nem látszik - a gyakorlatban sem - a szabályozáson, az ellenőrzésen keresztül a belföldi árufuvarozók tevékenységének a megkönnyítése.
Mindannyian tudjuk és évek óta beszélünk arról, hogy kishatárátlépővel bejönnek külföldről kamionok, lebonyolítják a fuvart az ország területén, de a teljes okmányrendszert valójában soha senki nem ellenőrzi, és ezzel jelentős piacot visznek el mind a belföldi, mind a nemzetközi árufuvarozóink elől. Erre jelenleg egyetlenegy szabályozás sem tér ki, és a gyakorlatban sem mutatkozik ennek még a csírája sem. Úgy gondolom, hogy az elkövetkezendő időszakban az árufuvarozók védelme érdekében foglalkozni kellene ezzel a kérdéssel, mert mindannyiunknak az a célja, hogy a jövőben ne csak a jogszabályokkal védjük őket, hanem a körülöttük lévő gazdasági környezetet is úgy alakítsuk, hogy az Európai Unióban versenyképesek lehessenek.
Nagyon hasznosnak találjuk azt, hogy a veszélyes anyagot szállító járművek ellenőrzési köre szigorodik. Ez katasztrófavédelmi szempontból is rettentően fontos, mert, mint tudjuk, van jó néhány olyan útvonalunk - az 1-es autópálya vagy a 63-as és 61-es utak a Dunántúlon -, amelyeken külföldi és belföldi járművek nagy mennyiségben szállítanak veszélyes anyagokat, és számtalan esetben azért áll elő katasztrófahelyzet, mert ezt a tevékenységet szabálytalanul végzik. Amennyiben ez a szigorúbb szabályozás az életben is megvalósul, akkor az jelentősen fogja védeni a lakosság biztonságát is.
A közlekedéssel kapcsolatos egyéb szabályozásoknál úgy érzem, hogy a közlekedési felügyelet jogköre egyrészt kitágul, másrészt pedig bizonyos tevékenységek, szabályozási lehetőségek elkerülnek tőlük. A közlekedési kormányzatnak erre biztosan megvan a koncepciója.
Egyetlenegy valamire viszont szeretném felhívni a figyelmet, ezzel kapcsolatban egyik képviselőtársunk módosító javaslatot fog majd benyújtani.
(10.00)
Nem biztos, hogy az autópályákon az autópálya-matrica érvényességét ellenőrző elektronikus rendszernél nagyon előnyös lenne, hogyha minden áthaladó járművet rögzítene. Megvan ennek a technikai feltétele, hogyan lehet kiszűrni azokat, akik valóban matrica nélkül és díj nélkül autóznak. Célszerű lenne, ha ez úgy kerülne kialakításra, hogy kizárólag a szabálysértőket, az autópályadíjat nem fizetőket regisztrálná a rendszer. Valójában semmi indok nincs arra, hogy minden áthaladó bekerüljön egyfajta regisztrációba. Ez különösen azért lenne érdekes, mert az indokolásban ki is tér egyébként a jogszabály-előkészítő erre a kérdésre, hogy ha ezt a módosító javaslatunkat a tisztelt Ház majd alkalomadtán elfogadja, akkor valójában semmi más nem történik, csak a törvény szövege és az indokolás egybeesik.
Részemről a törvényjavaslat további szakaszaival nem foglalkoznék, mert a légi közlekedésre majd Márton Attila fog visszatérni.
Köszönöm, hogy meghallgattak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me