TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottság megtárgyalta a közlekedésről szóló egyes törvények módosításáról benyújtott indítványt, és előrebocsátom, hogy egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta. Egyetértett azokkal a szabályozási módosításokkal, amit e törvényjavaslat tartalmaz.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az autópályamatrica-díj bevezetése után indokolt, hogy a jövőben a közútkezelő szervek jogosultak legyenek az úthasználati díjjal és pótdíjjal összefüggő adatok kezelésére, illetve az olyan elektronikus rendszer működtetésére is, amely a gépjármű rendszámát, áthaladásának helyét és időpontját rögzíti, hiszen ezek ellenőrzése elengedhetetlen.
A veszélyes áruk közúti ellenőrzésére vonatkozó szabályozást is fontosnak tartjuk, hiszen most már törvényi szintre kerül az adatkezelés szabályozása, és a személyes adatok védelméről szóló törvénynek így most már meg fog felelni e rendelkezés.
A közlekedésről szóló törvénymódosítás nagyobb köre a járművezetőkkel kapcsolatos szabályokat tartalmazza. Ilyen például, hogy nem kell részt vennie a gépjárművezetőnek utánképzésen, ha az eltiltás csak a jármű-kategóriára vagy más járműfajtájra terjed ki, és az a vezetői engedély visszavonásával nem jár. Én azt hiszem, hogy sokan örülnek e módosításnak.
Felmerült a bizottsági ülésen, hogy a közlekedési hatóság bírságolási jogkörében a közúti közlekedési szolgáltatást engedély nélkül végzőkkel szemben 100 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírság vethető ki, hogy elég elrettentő-e ez a bírság az engedély nélkül tevékenységet végző szolgáltatókkal szemben. Úgy ítéltük meg, hogy mivel ez a bírság többször is kiszabható, ezért kellő visszatartó erővel kell hogy rendelkezzen.
A vasúti törvény módosítása a Fertő-vidéki HÉV Rt. vasúti pályáját és az azon végzett személyszállítást emeli ki a koncesszióköteles tevékenységi körből, és a privatizációs törvény módosításával együtt lehetővé válik a részvénytársaság privatizációja.
A légi közlekedésről szóló törvény módosítása kapcsán a bizottsági ülésen felmerült, hogy a törvény módosítása bevezeti a légi közlekedési bírság jogintézményét. A módosítás szerint a légi közlekedési törvényben a más jogszabályokban előírt és taxatív módon felsorolt rendelkezések megsértői a légi közlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárási díj tízszeresét kötelesek megfizetni bírság címén. Felmerült, hogy összhangban van-e ez az európai uniós szabályozással. Az így kiszabott közlekedési bírságot kicsit túlzónak találtuk, hiszen tízszeres, illetve hússzoros az eljárási díj, illetve az eljárási illeték tíz-, illetve hússzorosa a bírság, s ez igen magas összeget jelent egyedi esetekben. A viszontválaszban azonban a kormány képviselője előadta, hogy ez teljes összhangban van az európai uniós szabályozással, semmivel sem megengedőbb és semmivel sem szigorúbb, mint az.
Fontosnak tartottuk, hogy a légi közlekedés védelme érdekében a javaslat megteremti és meg is kell hogy teremtse annak a lehetőségét, hogy a polgári közlekedési hatóság ellenőrizhesse a Magyar Köztársaság területén a külföldi lajstromba felvett légi járműveket is, hiszen az elmúlt időszakban előfordult, hogy külföldi lajstrom alatt repülő járművek nem mindig tettek eleget a közlekedési szabályoknak.
Fontosnak tartjuk azt is, hogy szabályozásra került a hajózók, a légijármű-vezetők, a navigátorok, fedélzeti mérnökök munkaidejének megállapítása, az alkalmazásukhoz szükséges egészségügyi vizsgálat költségének a munkáltatóra történő hárítása.
(9.50)
A víziközlekedési törvény módosításával kapcsolatban a bizottság egyértelműen pozitív álláspontot alakított ki. Megállapította, hogy a belvízi hajózási alapprogram létrehozása fontos a súlyos piaci zavarok elhárításában, és reményét fejezte ki a tekintetben, hogy az Európai Közösségek Bizottságának intézkedése alapján ezt lehetőség lesz bevezetni.
Mint ahogy a bevezetőben említettem, a gazdasági bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak ajánlotta ezt a javaslatot, és a parlamentnek javasolja az elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me