LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Magyar Demokrata Fórum véleményét Gémesi György korábban már megfogalmazta, s a véleményünk nem változott a korábbi esztendőkhöz képest sem. Jól emlékszem még a korábbi vita hangulatára és érvanyagára is - itt bizony késő éjszakáig, igen felelős megszólalásokkal próbáltuk hét esztendővel ezelőtt rendezni ennek az ügynek legalább egy részét.
Hét éve óta az Országgyűlés napirendjére vissza-visszatérő téma az önkormányzatok gázközművagyonával kapcsolatos igények rendezése. Lám, elég egy alaposan elrontott törvény, és még évekkel a hiba elkövetése után is az akkor bekövetkezett sérelmek orvoslásán kell hogy fáradozzon a tisztelt Ház.
Mint ahogy erre sokan emlékeznek, felidézem, a gázszolgáltató társaságok 1995-ben kezdődött gyors privatizációja nem vette figyelembe azokat a jogos önkormányzati igényeket, amelyek az önkormányzatok korábbi beruházásain alapultak. Az önkormányzati törvény megkerülése szükségszerűen vezetett perek sokaságához, egyre fokozódó általános zűrzavarhoz is, majd az önkormányzatok követeléseinek jogosságát elismerő alkotmánybírósági döntéshez.
A polgári kormány a 2001. évi LVI. törvény megalkotásával megkezdte a korábban keletkezett sérelmek orvoslását, amelynek során, emlékezzünk vissza, 61 milliárd forintot juttatott vissza a kárt szenvedett önkormányzatoknak, rendezett és bárki által ellenőrizhető eljárás keretében - ezt az akkori igazságügy-miniszter asszony többször, joggal hangsúlyozta.
(18.30)
Ez a törvényjavaslat is a tavaly elfogadott törvény következményeként került a tisztelt Ház elé. Úgy tűnik számomra, hogy ez a törvényjavaslat megtartotta és alkalmazta a korábbi igazságügyi kormányzat által javasolt számítási módszereket az igények megítélése területén, ami most is átláthatóvá, bárki által ellenőrizhetővé teszi, részleteiben is, a vagyon-visszajuttatás folyamatát. Mindezen egyértelműség mellett mindig felmerülhetnek vitás esetek, azaz fenn kell tartani az önkormányzatok számára a bírósághoz fordulás lehetőségét is, és a fideszes képviselőtársam által is jelzett bizonytalanságok miatt ő joggal fogalmazott meg kételyeket is.
Néhány meglévő problémát nem rendez ez a törvényjavaslat: például mi legyen azokkal az önkormányzatokkal, amelyek 1995-1997 között ilyen-olyan kormányzati ígéretek hatására elálltak, azaz lemondtak a követeléseikről, és így lényegesen rosszabbul járnak, mint az ígéreteknek hitelt nem adó, azaz a konfliktust vállaló önkormányzatok. Jogilag a problémájukat nem lehet rendezni, hiszen ha akkor lemondtak az igényükről, akkor a bíróságon sem kereshetik az igazukat. Hiába hivatkoznának arra, hogy ők kormányzati ellenszolgáltatást várva írták alá a lemondó nyilatkozatukat, ha ezt az akkori kormány csak szóban ígérte, akkor ez az ígéret ma már bizonyíthatatlan, behajthatatlan. Nem kevés az ilyen pórul járt önkormányzatok száma, a választókörzetemben is van ilyen, és valahogy rendezni kellene az ő ügyüket is. Jól ismerem Gátér település esetét - egy ilyen pórul járt, kárvallott település -, vagy a választókerületemmel határos Félegyháza melletti Petőfiszállás, amely megint csak egy ilyen kárvallott település. De érdemes lenne a magam környezetéből szinte az állatorvosi ló esetének felhozni Bugac példáját, amely megszenvedte a korábbi kormányzati ígéreteket, és ennek következményeivel kell ma is szembenéznie.
Nem ennek a törvénynek a tárgya, de ezzel rokon probléma az, hogy a mai lakossági és önkormányzati forrásokból megvalósuló gázközmű-beruházások a privatizált gázszolgáltatás tulajdonosainak a magánvagyonát növelik, mindenféle ellentételezés és ellenérték nélkül. Rendezetlennek és alkotmányellenesnek tartom ezt a helyzetet, mindenképpen figyelmet kellene szentelni a mai piacgazdasági alapelveket megcsúfoló gyakorlat megváltoztatására.
Mindenképpen helyeslem a törvényjavaslatot, és nagyon bízom abban, hogy a teljes rendezés is előbb-utóbb megvalósul.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me