TÓTH ISTVÁN

Full text search

TÓTH ISTVÁN
TÓTH ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A beterjesztett törvényjavaslatot örömmel üdvözöltük: örömmel azért, hogy a tárca az új felállásban is követi az önkormányzatok jogos igényeit, és követi azt a törvényi passzust, amelyet 2001-ben a polgári kormány hozott meg, miszerint az elmaradt igényeket a kormánynak ki kell elégítenie a gázközművagyon privatizációja okán.
E privatizáció kapcsán - ilyen-olyan hosszan sorolhatnánk és minősíthetnénk a privatizációt - a legnagyobb probléma az volt, hogy az államnak nem a sajátja volt ez a közművagyon, és a privatizáció után a baloldali kormány, a Horn-kormány nem volt hajlandó ezt kifizetni. Ennek a kifizetéséről pedig alkotmánybírósági ítélet is rendelkezett.
Ezek után 2001-re elkészítette a polgári kormány azt a törvényjavaslatot, amelyben több mint 60 milliárd forintot juttatott az önkormányzatoknak, nem is akárhogyan, mert a 60 milliárd forint juttatása úgy történt, hogy 20 millió forintig készpénzben, és az afölötti rész 50 százalékát készpénzben. Bizonyára önök is nagyon jól tudják, mit jelent ez egy önkormányzatnál, mit jelent ez a mindennapok szorításában lévő költségvetés mellé érkező készpénz. Sajnos ezt nehezményezzük az ellenzéki oldalról nagyon sokan, hogy a most beterjesztett törvényjavaslatban szereplő 10 milliárd forint kifizetése kötvényben történne. Elég cinikus része a törvényjavaslatnak, hogy a 10 ezer forintos címlettel nem követhető rész készpénzben fizetődik ki, ami azt jelenti, hogy 6-7-8 ezer forintok, vagy esetleg 800 forintok érkezhetnek az önkormányzathoz, az összes többi pedig kötvényben - olyan kötvényben, amelynek legalább négyéves a futamideje, azaz négy évig nem juthat a pénzéhez.
Hiába van benne a törvény következő paragrafusában, hogy évente 2,5 milliárd forintért visszavásárolja az állam, mert ez, ha jól becsüljük, negyede a kifizetendő összegnek, azaz mégis csak egy szerencsétlen megoldás ez, mert adott esetben egy önkormányzat csak a negyedik évben juthat hozzá a készpénzéhez, és úgy hiszem, a jövő évi költségvetés eddig tudomásunkra jutott irányszámai után eléggé katasztrofális, hogy még ezt a kevés juttatást is kötvényben kívánják átadni.
A 10 milliárd forintra egész biztos, hogy talált volna fedezetet a Medgyessy-kormány, de mivel szándékában sem állt, hogy az önkormányzatoknak tisztes kifizetést adjon, ezért rögzítették a törvényben a kötvényt. Ismét csúsztatás történt, amikor a választási kampányban azt írták, hogy "Több pénzt az önkormányzatoknak" - ez nem több pénz, ez egyáltalán semennyi. Ismét átverték a választópolgárokat.
Én nagyon sajnálom, hogy ennek a törvényjavaslatnak ilyen kicsengése van, valamint hogy a törvényjavaslatból kimaradt önkormányzatok ismét bírósághoz fordulnak. Ha nem teszik bele a törvényjavaslatba, bizony akkor is bírósághoz fordulnak azok az önkormányzatok, amelyeknél megtörtént a felmérés, amelyeknél dokumentált a közművagyon, és nincsenek benne a mellékletben. Miért nem lehet '95 után végre egyszer lezárni az egészet? Miért nem lehet tisztességes előterjesztést tenni? Miért kell újabb bírósági fordulóra lehetőséget adni? Mert természetes, hogy amelyik önkormányzatnak ez sérelmes, a jogorvoslat minden formáját felhasználja, és a legvégsőkig el fog menni azért a kevés pénzért is, amit önök nem hajlandók kifizetni.
Végezetül csak annyit szeretnék a törvényjavaslattal kapcsolatban megjegyezni, hogy ismét a régi szólást nem teljesítik, miszerint: kétszer ad, aki gyorsan ad. Önök ezzel a kötvénykifizetéssel nem gyorsan adnak, hanem majd nagyon sokára; és ennek a késedelmes kifizetésnek még a kamatai se fognak tisztességes módon megjönni, éppen ezért megint csak az önkormányzatok, és az önkormányzatokon belül a választópolgárok látják az önök kormányzásának a kárát. Köszönöm szépen a szót. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me